Íránci viděli v televizi vůbec poprvé dokument o holocaustu

„Na Den holocaustu v úterý mohli v Íránu televizní diváci vůbec poprvé sledovat film, který otevřeně konfrontoval oficiální íránské tvrzení, že genocida Židů za druhé světové války je důmyslnou dezinformací,“ píší londýnské Timesy.

Snímek s názvem Německý fýrer natočil íránský televizní štáb přímo v Osvětimi a obsahoval všechny základní informace o hrůzách konečného řešení židovské otázky. Relaci odvysílala z Londýna satelitní stanice Manoto 1, která je v Íránu velmi populární.

„Samozřejmě nelze čekat, že by jeden film zvrátil následky dlouholeté propagandy, ale na Facebooku se kolem snímku rozběhla vzrušená debata,“ píší Timesy.

Nechyběla sice nesmyslná tvrzení, že vyvražďování zorganizovali sami Židé, aby si vymohli založení svého státu, ale podle deníku velké množství diváků film oceňovalo.

Čtěte také

Mnozí si stěžovali, že jim špičky islámské republiky lhaly, a jiní upozorňovali na podobnosti života v třetí říši a v íránské teokracii.

„Šlapou po nás okovanými botami stejně jako kdysi Hitler. Ale ten aspoň pozvedl životní úroveň obyvatelstva, zatímco íránské elity si berou vše pro sebe,“ stěžoval si jeden blogger.

Timesy připomínají, že popírání holocaustu je v Íránu zásadním ideologickým článkem víry. Exprezident Mahmúd Ahmadínežád opakovaně označoval genocidu za výmysl a tvrdil, že západní propaganda jej rozšířila do celého světa.

Polsko, Osvětim. Památník na místě nacistického vyhlazovacího tábora

Nynější prezident Rúhání se snaží od svého předchůdce distancovat a připouští, že holocaust je skutečností, ovšem debat o rozsahu vyvražďování se zdržuje.

„Jakékoli zločiny proti lidskosti, včetně těch, které nacisté spáchali na Židech i Nežidech, je třeba co nejrozhodněji odsoudit,“ řekl stanici CNN v září 2013.

Stoupencům tvrdé linie to stačilo jako záminka k rozpoutání ostrých útoků na hlavu státu. Dokonce volali po tom, aby se zodpovídal za svá slova v parlamentu.

Stanice Manoto je jedním z mnoha zahraničních televizních kanálů, které jsou v Íránu dostupné. Mimo jiné nabízí perskou verzi tradičního satirického pořadu Gumáci.

Ačkoli instalace satelitní antény je v Íránu nezákonná, jenom v Teheránu je jich na 12 milionů, a v celé zemi může Manoto sledovat na 25 milionů domácností.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio