Íránský prezident se chce kvůli jadernému programu bránit proti novým sankcím USA

20. červenec 2017

Íránský prezident Hasan Rouhání vnímá nové ekonomické sankce Spojených států uvalené na jeho zemi jako akt, který je v rozporu s dohodou o íránském jaderném programu, píše izraelský deník Jerusalem Post. Dohodu se šesti světovými velmocemi uzavřel Teherán v roce 2015. Kromě Íránu jsou pod ní podepsány Spojené státy, Velká Británie, Francie, Německo, Čína a Rusko. Írán je odhodlaný se proti sankcím bránit, dodal íránský prezident, který je ve světě mnohými vnímaný jako proreformní a umírněný politický vůdce.

Spojené státy uvalily nové sankce na Írán tento týden. Souvisí to s íránským programem balistických raket. Washington nové sankce označil za odpověď na „zhoubné aktivity“ Teheránu na Blízkém východě. Americká administrativa tvrdí, že takové aktivity podkopávají jakékoliv „pozitivní přínosy“ vyplývající z dohody o íránském jaderném programu.

Budeme se bránit, říká Rouhání

„Některé kroky Američanů jsou proti duchu, a dokonce liteře dohody. Budeme se těmto plánům a skutkům bránit,“ cituje izraelský list slova prezidenta Rouháního pronesená v íránské státní televizi.

„Jedním z komplotů a machinací Američanů je jednat tak, aby Spojené státy přiměly Írán říct, že nedodržuje své závazky. Myslím, že Američané neuspějí, protože my vždy dodržujeme naše mezinárodní závazky,“ dodal íránský prezident.

Zvýšení financování íránského raketového programu

Íránský parlament se v reakci na nové americké sankce rozhodl, že se bude zabývat návrhem opatření, která na postih zareagují. K nim by například mohlo patřit zvýšení financování íránského raketového programu.

Nové aktivity Spojených států je možné vnímat jako znamení, že se administrativa prezidenta Donalda Trumpa snaží vyvinout větší tlak na Írán a že se zároveň snaží zachovat dohodu mezi Teheránem a šesti světovými mocnostmi s cílem omezit íránský jaderný program, uzavírá na svém serveru izraelský list Jerusalem Post.

autor: thk
Spustit audio