Irská veřejnoprávní televize: Evropané jsou konsternovaní „chaosem a zmatkem“ doprovázejícím jednání o brexitu

24. listopad 2017

Irská veřejnoprávní stanice na svých stránkách uveřejnila článek založený na důvěrném dokumentu, který měl údajně uniknout z irského ministerstva zahraničí. Server RTÉ News uvádí, že informace v něm obsažené vykreslují negativní a velmi nelichotivý obraz výkonu britských diplomatů při dohadech s bruselskými vyjednavači o podmínkách odchodu Velké Británie z Evropské unie. Ministerská zpráva měla být vypracována na základě obsahu jednání mezi irskými diplomaty a jejich protějšky z ostatních unijních členských států. Důvěrný dokument údajně zmiňuje „chaos uvnitř britské konzervativní vlády“.

Převládající „zmatek“ má být charakteristický nesourodou politikou ministrů a úředníků vlády v Londýně, kteří se prý v otázce přístupu k brexitu nejsou schopní shodnout na jednotném přístupu. Irská veřejnoprávní stanice RTÉ také s odkazem na uniklý interní vládní dokument píše o údajných obavách členských států Unie, že se před prosincovým summitem předsedů vlád a hlav států nepodaří odblokovat současnou patovou situaci v jednání mezi Bruselem a Londýnem.

Je třeba dojednat podmínky

Velká Británie chce totiž otevřít rozhovory o budoucích vztazích se zbylou sedmadvacítkou co nejdříve. Takový posun ale vyžaduje nejdříve dojednání podmínek vzájemné odluky. Evropská unie podmiňuje veškeré rozhovory o budoucnosti shodou na třech oblastech, připomíná irské zpravodajské médium.

Spadá mezi ně vyrovnání finančních závazků Londýna ke zbývajícím členům, garance práv unijních občanů ve Velké Británii po brexitu a režim na vzájemných hranicích, především pak s Irskou republikou, která je a zůstává členem evropského integračního projektu.

Jen v otázce finančního vyrovnání je vzájemné jednání o odchodu Spojeného království zablokované zejména kvůli výši částky, kterou by Britové měli zaplatit v rámci vypořdádání svých závazků k evropskému rozpočtu. Brusel po Londýnu požaduje 60 miliard eur, Britové ale zatím připustili, že jsou ochotni vydat ze své kapsy jen třetinu této sumy.

Uniklý dokument a konkrétní jména

Na irském serveru se dále dočteme, že součástí údajně uniklého vládního dokumentu je soubor zápisů z jednání uskutečněných irskými ambasádami po celé Evropě. K různým schůzkám mělo dojít letos v období mezi šestým až desátým listopadem. Dokument údajně přímo zmiňuje setkání irských velvyslanců a dalších diplomatů i úředníků z ministerstva zahraničí se zástupci vlád v deseti členských státech Evropské unie a také v Japonsku.

Zpráva tedy mimo jiné pokrývá události, které se údajně odehrály tři týdny před posledním unijním summitem v Bruselu. Evropští političtí vůdci na něm vyzvali britskou premiérku Theresu Mayovou, aby její kabinet vyvinul větší snahu k dosažení pokroku ve třech stěžejních oblastech, které pokrývají podmínky vzájemného rozchodu.

brexit

Uniklé důvěrné spisy prý obsahují například informace o setkání britského ministra pro brexit Davida Davise se dvěma francouzskými ministry. Tito zástupci francouzské vlády prý byli velmi překvapení, že jejich britský protějšek slovo „brexit“ při vzájemném jednání téměř nezmínil. Francouzi přitom očekávali, že Davis využije příležitosti a pokusí se zlomit odpor Paříže vůči posunutí vyjednávání o brexitu do další fáze, tedy k otázkám budoucích politických a především obchodních vztahů, informuje RTÉ News.

Pesimismus evropských představitelů

Názory ministrů a vysokých představitelů Evropské unie prý vyjadřují značný pesimismus a dokonce pohrdání vyjednávací pozicí britské vlády. Někteří unijní úředníci proto mluví o „chaosu“ v londýnském kabinetu. Třeba během zasedání v Lucembursku prý Ian Forrester, britský soudce Evropského soudního dvora, se značnou lítostí mluvil o nedobré „kvalitě politiků ve Westminsteru“. Údajně si také položil řečnickou otázku, jestli a kdy by mohla britská veřejnost začít brexit vnímat jako „vekou chybu“. Má k tomu prý dojít ve chvíli, kdy si Britové uvědomí, co všechno odchod z Unie obnáší.

Nejmenovaný český ministr prý podle uniklé zprávy řekl svým irským kolegům, že britský ministr zahraničí Boris Johnson byl během zářijové návštěvy České republiky „nevýrazný, ale alespoň se nedopustil žádného faux pas“.

Náměstek českého ministra zahraničí Jakub Dürr pak měl zástupcům irské vlády údajně říct, že „lituje britské velvyslance v Evropské unii, kteří se pokoušejí předat ucelené sdělení ve chvíli, kdy v jejich domovině panuje zmatek“, uzavírá RTÉ News svůj článek citátem vysoce postaveného českého diplomata.

autor: thk
Spustit audio