Irsko bude mít nejmladšího premiéra v historii. Gaye s indickými kořeny

11. červen 2017

Ještě v roce 1993 byl sex mezi homosexuály v této rigidní katolické zemi trestným činem. Dnes tam mohou lidé stejného pohlaví uzavírat sňatky a sexuální orientace budoucího premiéra nikoho nevzrušuje.

Je to prostě normální – podotýká agentura Reuters. Pokud se nestane nic mimořádného, 13. června schválí parlament ve funkci Lea Varadkara.

„Když se Ašók, Leův indický otec, přestěhoval v sedmdesátých letech do Irska, vybral si jednu z nejkonzervativnějších zemí v Evropě. Svou manželku, irskou zdravotní sestru, potkal v 70. letech v Anglii. Pár se poté odstěhoval do Irska, kde se jim narodil syn Leo.

O osmatřicet let později se jeho nejmladší syn má stát v kdysi neochvějně katolické zemi nejmladším předsedou vlády. Navíc poprvé v dějinách se toho úřadu ujme muž, který se veřejně hlásí k homosexuální orientaci. S dalším primátem: půjde o vůbec prvního premiéra s asijskými kořeny.

Tvář pokrokového Irska

Jde o přelomový okamžik v moderních irských dějinách – zdůrazňuje agentura Reuters. Syn lékaře z Bombaje, Leo Varadkar, se totiž minulý týden stal novým lídrem irské strany Fine Gael. A je na nejlepší cestě nahradit v křesle předsedy vlády Endu Kennyho.

Ten už prohlásil, že Varadkar má jeho bezpodmínečnou podporu. „Je to pro něj obrovská čest a vím, že je zcela oddán snaze zlepšovat život občanů naší země,“ řekl Kenny.

„Pokud se může stát vůdcem země někdo v mém věku, s mými etnickými kořeny a všemi zkušenostmi, které formovaly můj charakter, tak si myslím, že je to signál. Pro každé dítě narozené v Irsku. Neexistuje úřad, o který byste nemohli usilovat. Prosadit se může kdokoli, bez ohledu na víru či původ,“ cituje agentura Reuters z Varadkarova rozhovoru pro jednu z irských rozhlasových stanic.

Britský deník Guardian si všímá, že světová média se s gustem zaměřují především na Varadkarovu sexuální orientaci a jeho etnické kořeny. Irsko to však nechává chladným. V zemi se totiž diskutuje hlavně o ekonomické politice budoucího premiéra. Tamní komentátoři ji přirovnávají k éře někdejší britské premiérky Margaret Thatcherové. Stejně jako ona, i Varadkar se chce zastávat hlavně „tvrdě pracujících občanů “.

Logo

Ačkoli Varadkarova pravicově centristická politika je jasně konzervativní, on sám se snaží prosazovat ideu „nového, pokrokového Irska“. Za její symbol považuje událost z roku 2015, kdy irští voliči velkou většinou rozhodli ve prospěch sňatků gayů. Stalo se tak krátce poté, co on sám veřejně informoval o své sexuální orientaci.

Jako Macron

Podle organizací irských sexuálních menšin je Varadkarův důraz na minority všeho druhu významným signálem. Myslí si to i Brian Finnegan, editor nejstaršího dublinského listu zaměřeného na homosexuální tematiku Gay Community News.

„Je to zpráva o tom, nakolik se Irsko změnilo a vydalo vpřed, o tom, že tady nikoho nezajímá, jestli je premiér gay. Naši politici byli přitom ještě nedávno jedněmi z posledních, kdo sexuální menšiny uznávali. A teď máme ve vládě homosexuála i lesbu, ministryni pro děti a mládež Katherine Zapponeovou. To bylo ještě před několika lety nemyslitelné,“ zdůrazňuje Finnegan.

Varadkar, který je, stejně jako jeho otec, původním povoláním lékař, vstoupil do irské politiky v roce 2004, když v komunálních volbách v západním dublinském okrsku získal pět tisíc hlasů. O tři roky později už tuto oblast zastupoval v parlamentu. V roce 2014 usedl do křesla ministra zdravotnictví a po volebním propadu strany Fine Gael se v menšinové vládě ujal resortu sociálních věcí.

Světová média přirovnávají mladého, energického Varadkara k francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi či ke kanadskému premiérovi Justinu Trudeauovi – dodává britský deník Guardian.

autor: smi
Spustit audio