Islámský stát cvičí speciální brigádu k útokům v Evropě. To nejhorší teprve přijde

Britská média nedávno informovala o existenci brigády, kterou založil Islámský stát v Sýrii, aby vycvičil své členy se zahraničními pasy k útokům v Evropě. Izraelský server Debkafile, který cituje své bezpečnostní protiteroristické zdroje, dodává, že brigáda se jmenuje Amniját al-chardží a její členové podstupují zvlášť tvrdý výcvik. Součástí je i psychologická příprava, která je má naučit přežít první fázi atentátu tak, aby způsobili co nejvíc obětí, ale také aby se smířili s tím, že za věc džihádu položí vlastní život.

Podle serveru jen málokterý člen brigády absolvuje výcvik celý. Ty, kterým se to podaří, posílá Islámský stát zpět do zemí původu, kde mají čekat na signál k zahájení akce. Někteří zůstávají v Sýrii jako spojky mezi velením organizace a podzemními buňkami v jednotlivých západních zemích.

Podle západních bezpečnostních expertů dokončilo kurs brigády asi padesát teroristů z Británie, Francie, Německa, Španělska a Belgie, a mají tak „plnou kvalifikaci“ k páchání masových zvěrstev. Zpravodajci jsou přesvědčeni, že z odhadovaných pěti tisíc evropských džihádistů, kteří odešli bojovat do Sýrie a Iráku, se jich už domů vrátilo na 1600, tedy zhruba jedna třetina. Není však známo, kolik jich chce pokračovat v terorismu. Mnozí z těch, kteří v Sýrii zůstávají, se kromě bojů účastní i programů vývoje zbraní.

Hrozba chemického útoku

Bezpečnostní služby v Izraeli a západních zemích stále odmítají věřit, že Islámský stát řídí regulérní armádu, o jejíchž bojových a teroristických operacích rozhoduje jediné centrální velení. Podle serveru však organizaci podceňují, protože její ofenzivy vykazují známky plánování profesionálního vojska. Stejné znaky pečlivého naplánování a přípravy měly i útoky ve Španělsku, upozorňuje Debkafile.

Islámský stát sice zažívá smrtelné křeče, ale to nejhorší teprve přijde, varuje bývalý ředitel izraelského Úřadu pro boj s terorismem, generál Nican Nuriel, kterého cituje server Times of Israel. Podle generála by Islámský stát mohl provést i chemický útok.

V Evropě pokračovala vlna islamistického teroru

„Západní společnost si musí zvyknout, že terorismus je součástí našeho života,“ řekl Nuriel izraelskému Armádnímu rozhlasu. Podle něj ale nesmíme jen nečinně čekat na další útok nebo přestat žít a cestovat. Je třeba neustále zdokonalovat opatření a procesy, které oddálí příští atentát, a snažit se snižovat počet obětí.

Krvavý rok v Evropě

Nuriel patří k těm, kdo varovali, že letošní rok bude v Evropě krvavý. Navíc je „bohužel přesvědčen, že Islámský stát podnikne i chemický útok“. Ví, jak ho provést, a má i patřičné schopnosti a prostředky. Podle Nuriela může něco takového poměrně snadno v kterékoli evropské zemi zorganizovat teroristická buňka, která je k tomuto účelu vycvičena. Proto je nejdůležitější prevence.

„Musíme dosáhnout situace, kdy takový incident skončí nanejvýš po patnácti vteřinách. Řidič, který chce zabíjet autem, nesmí jet po nárazu dalších 500 metrů, protože budeme mít připravené zátarasy, které se dají okamžitě postavit, nebo protože ho bezpečnostní složky na místě zastřelí,“ cituje Times of Israel protiteroristického experta.

autor: gzb
Spustit audio