Itálie podporuje zapojení Ruska do mírového procesu v Libyi

V Libyi roste nechuť vůči plánu Evropské unie na omezení přílivu přistěhovalců. Zatím ji ale vyjadřují jen místní politici, a nikoli vláda. Unie nedávno oznámila, že Libyi na boj proti pašerákům, ochranu hranic a další projekty věnuje 200 milionů eur, píše EUobserver.

Starosta města Zintán Mustafa Barúní ale označil evropský plán za nepřijatelný. Podle něj „není logické, aby Libye řešila evropské problémy tím, že si migranty ponechá“. Jen v Zintánu žije na 20 tisíc uprchlíků.

Nesouhlas vyjádřil i radní metropole Tripolisu Ibrahím Aríbí. Evropský plán by podle něj přinesl Libyi obrovské problémy a zhoršil místní situaci. Oba představitelé soudí, že Evropa by měla v Libyi spíš vytvářet pracovní místa a řešit potíže země, jako je likvidace odpadků.

Minulý týden absolvovala evropský výcvik první skupina 89 členů libyjské pobřežní hlídky a námořnictva, kteří mají vracet migranty z moře do Libye. Tam ale pravděpodobně skončí v záchytných střediscích, která německá vláda nedávno popsala jako „smrtelnou past“. Další součástí evropského plánu, který má migranty udržet v Libyi, je zapojení mezinárodních skupin.

Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) ale v zemi žádné zaměstnance nemá. Působí například v Somálsku nebo Afghánistánu, ale do Libye je odmítá vysílat, dokud bude země nebezpečná. Mezinárodní organizace pro uprchlíky (IOM) jich má v Libyi okolo dvou set, ale jejich působnost je omezená – například vedoucí mise sídlí z bezpečnostních důvodů v sousedním Tunisku.

Skupina by ráda v Libyi zřídila střediska, kde by se zadržení migranti mohli najíst a osprchovat, než budou o pár hodin později propuštěni. Místo toho je ale úřady dál posílají do detenčních center, odkud nemohou odejít, vysvětluje EUobserver.

Itálie chce jednat

Libyjská pobřežní hlídka už začala plnit svůj úkol – minulý týden zadržela více než sto migrantů, doplňuje server Hlasu Ameriky. Dalších skoro 9500 jich ale letos Středozemní moře přeplulo, a rok 2017 by tak mohl být rekordní.

Logo

Kromě Evropské unie tlačí na trvalé řešení chaosu v Libyi hlavně Itálie, kam stejně jako do Řecka připlouvá nejvíc běženců. Řím žádá o pomoc Moskvu.

Chce, aby pomohla usmířit mezinárodně podporovanou vládu Fajíze Sarradže a řádně zvolený parlament v Tobrúku, který ji dodnes neuznal.

Za tento parlament úspěšně bojuje proti islamistům generál Chalífa Haftar, který se těší ruské přízni. Některé evropské země však mají ke spolupráci s Moskvou výhrady, protože se bojí, že Rusko si chce v Libyi zřídit vojenskou základnu. Podle Malty by ruská podpora Haftara mohla vést i k občanské válce.

Itálie chce přesto s Moskvou o Libyi jednat a ministr zahraničí Angelino Alfano se tento týden za tímto účelem sejde se svým ruským protějškem v Německu, informuje Hlas Ameriky. Evropský server Politico minulý týden uvedl, že Řím a nakonec i Brusel souhlasily, aby Haftar v rámci smíření dostal nějakou funkci v libyjské vládě.

autor: gzb
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.