Italský premiér prohrál klíčové referendum. Euroskeptici vyhlížejí volby

5. prosinec 2016

Pád italského premiéra Renziho vypadá jako zhroucení třetí dominové kostky po brexitu a vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách. Zavedené pořádky se hroutí, populisté jsou na pochodu a nezdá se, že by je něco zastavilo.

Ve své analýze to píše hlavní evropský dopisovatel BBC Gavin Hewitt.

Renzi měl podle něho obrovskou podporu globálních lídrů. Prezident Barack Obama na něj pěl chválu a uznání si vysloužil dokonce od německých politiků, kteří se s ním jinak přeli o škrty v ekonomice.

Teď převládají obavy, že italská politická scéna se propadne do zmatků, na což doplatí křehká italská ekonomika. „Je možné, že se naplno vrátí krize společné evropské měny,“ píše BBC. Na převzetí moci čeká populistické Hnutí pěti hvězd, které otevřeně slibuje referendum o setrvání v eurozóně. Evropské představitele děsí už jen představa dalších evropských voleb.

Šéf Hnutí pěti hvězd, komik Beppe Grillo, navíc bojovně hlásá, že „celá éra společné měny shoří jako papír“. „V zásadě říká totéž, co bývalý šéf Strany nezávislosti Spojeného království Nigel Farage, který slibuje globální demokratickou revoluci,“ píše Gavin Hewitt.

Renzi chtěl větší moc

Podle BBC není sporu o tom, že Itálie potřebuje reformy. Bující byrokracie a všemocné soudy tam brzdí investiční projekty. Návrhy reforem pokaždé spolehlivě uváznou v dvoukomorovém parlamentu. A Renzi měl zcela jistě pravdu, že největší brzdou je Senát s 315 křesly. Pokus o jeho zeštíhlení byl zcela namístě.

Současně ale panovaly oprávněné obavy, že Renziho plán povede k přílišné centralizaci moci. Vítězná strana by napříště po volbách získala absolutní většinu. Hnutí pěti hvězd mělo pravdu, když tvrdilo, že „Renziho reformy měly jediný cíl – dát více moci a vlivu těm, kteří už moc mají“.

Nejhlasitějším oponentem je protestní Hnutí pěti hvězd v čele se svým zakladatelem, bývalým televizním komikem Beppem Grillem

Podle dopisovatele BBC Gavina Hewitta by však bylo chybou ztotožňovat Renziho referendum s britským hlasováním o brexitu. Mezi odpůrci Renziho reformy byli i výrazně proevropští politici. Kardinální chybou odstupujícího italského premiéra bylo to, že referendum svázal se svou osobou. Voliči pak referendum pojali jako způsob, jak si s ním vyřídit účty.

Někteří komentátoři proto podle BBC tvrdí, že Renzi uvrhl Itálii do další krize úplně zbytečně. A pokud dojde na předčasné volby, může to přivést k moci Hnutí pěti hvězd či Ligu severu, což jsou antisystémové strany. „Představa, že třetí největší evropskou ekonomiku povedou samí euroskeptici, rozhodně finanční trhy neuklidní,“ píše BBC.

Italská vláda sice oprávněně zdůrazňuje, že nezaměstnanost i deficit klesají a trh práce začínal být pružnější – faktem ale je, že italská ekonomika stagnuje. A nejhůře jsou na tom italské banky. Problém špatných úvěrů od vypuknutí krize v roce 2008 nikdo doopravdy neřešil.

Hrozí řecký scénář?

Země má dluh ve výši 133 procent HDP, což je druhé nejhorší zadlužení unijní země po Řecku. „Evropská centrální banka sice může zasáhnout a začít skupovat vládní dluhopisy, politické vakuum však zatíží slabý bankovní sektor, a zdaleka ne jenom v Itálii,“ píše BBC.

„Budou-li předčasné volby, pak nejspíš na jaře, tedy zhruba v době, kdy britská vláda aktivuje článek 50 Lisabonské smlouvy a zahájí odchod z Unie. Klíčové volby se příští rok odehrají také v Nizozemsku, Francii a Německu,“ všímá si BBC.

Itálie v referendu rozhoduje o ústavnách změnách. Hlasovací místnosti se otevřely v sedm hodin ráno našeho času

Unijní představitelé podle komentátora Gavina Hewitta při sebemenším ohrožení přejdou do kruhové obrany, těžko ale čekat, že by se začali vážně zabývat obavami voličů a zájmy obyčejných lidí. „Italské referendum sice nebylo původně cíleno na Evropskou unii, teď je ale všichni pojmou jako ukazatel toho, jak silné jsou odstředivé tendence v Evropě,“ uzavírá komentátor BBC.

autor: rma
Spustit audio