Jak moc Polsko změnila vládní strana Právo a spravedlnost?

26. říjen 2016

Národně-konzervativní a silně katolická strana Právo a spravedlnost vládne Polsku přesně rok. V krátkém čase prosadila množství sporných kroků, které mimo jiné vedly k ochromení ústavního soudu. Záhy se Varšava dostala do křížku s institucemi Evropské unie. Komentátoři polských deníků jsou ovšem v hodnocení prvního roku konzervativní vlády rozděleni právě tak, jako celá země.

Provládní bulvární list Super Express si libuje, že kabinet obnovil sociální spravedlnost. „Z hlediska obyčejných lidí je zřejmé, že Právo a spravedlnost opět buduje sociální stát, který vzal za své v počátcích polské transformace,“ píše deník. Podle Super Expressu jsou na tom mnozí obyvatelé hmotně velmi zle, a šéf Práva a spravedlnosti Jaroslaw Kaczyński s tím konečně začal něco dělat. Navíc si získal podporu většiny Poláků, a to už je co říct. „Bylo třeba odmítnout sociální darwinismus liberálů, a Právo a spravedlnost má na tom hlavní zásluhu,“ uvádí Super Express.

Naopak magazín Newsweek Polska soudí, že z republiky se stal náboženský stát, protože Kaczyńského klika zničila ústavní pořádek. „Nevíme, jakou roli hraje náboženství v osobním životě Jaroslawa Kaczyńského a netušíme, co si myslí o Ježíši Kristu. O těchto tématech mlčí jako hrob,“ píše komentátor Jaroslaw Makowski. „Dobře ale víme, jaké politické postavení má mít podle Kaczyńského církev. To omílá pořád dokola. A názorně nám ukázal, jak spojení trůnu a oltáře vypadá. Z katolictví je nástroj, mobilizující Kaczyńského voliče. A je to nástroj, který napomáhá šíření zloby a negativních emocí. Kaczyński se především snaží potírat nepřátele, ať už skutečné nebo smyšlené,“ píše polský Newsweek.

„Šíření evangelia a soucitu i ohleduplnosti následně nahradila polská národní katolická hereze. Svazek trůnu a oltáře proměnil demokratický ústavní systém v katolický režim. Kaczyński sice býval vůči církvi opatrnější, ale pak pochopil, že bez armády proboštů žádné volby nevyhraje, a tak jí katolický chleba a po katolicku také zpívá,“ píše Makowski. Newsweek upozorňuje i na neprůhledné financování záplavy církevních institucí. „Je to bezedná propast, v níž mizejí miliony,“ lamentuje týdeník.

„Současně Kaczyński ujišťuje biskupy, že to oni jsou jediným morálním kompasem země. Vybičovaná xenofobie a nacionalismus mu pak pomáhají udržet se u moci, což by bez duchovních tak snadno nešlo,“ konstatuje polský Newsweek. Arcibiskup Stanisław Gądecki nedávno prohlásil, že od druhé světové války ještě nikdy nepanovala taková jednota mezi státem a církví. „Chovají se, jako by historie už skončila a mělo to být napořád. Hereze Práva a spravedlnosti se však dříve nebo později octne na smetišti dějin a je velká otázka, co se teprve pak stane s polským katolictvím,“ uzavírá polský Newsweek.

autor: rma
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.