Jak o Vánocích bojovat proti přejídání

25. prosinec 2014

Vánoce jsou pro většinu z nás svátkem dobrého jídla a pití. A buďme k sobě upřímní: hodně dobrého jídla a pití, konstatuje německý server Heilpraxis, který se zabývá přírodním léčitelstvím.

Peter Maier z Německé společnosti pro gastroenterologii a metabolická onemocnění, která sídlí v Hamburku, hodnotí na stránkách tohoto serveru vánoční stravování většiny z nás slovy: „Je toho moc, je to moc horké a jíme to moc rychle.“

O Vánocích je většinou všude kolem nás tolik jídla, že si všichni přidáváme – a to přesto, že už jsme dávno sytí. Jenže žaludek se v takové chvíli dostane na hranici své pružnosti a nás přepadá nepříjemný pocit plnosti.

„Co nám tímto pocitem žaludek signalizuje? Že je přeplněn,“ vysvětluje Sebastian Haag z Gastro-Ligy ve Wiesbadenu. Aby totiž mohl poslat potravu v menších porcích k dalšímu trávení do tenkého střeva, musí ji nejdřív mechanicky „předzpracovat“.

Není to však jen množství, které bývá o vánočních svátcích větší než velké. Problémem pro náš žaludek je také rychlost, s jakou jíme.

Čtěte také

„Naše tělo totiž signalizuje až po 15 až 20 minutách, že je syté,“ říká Gisela Oliasová z Německého institutu pro výzkum výživy se sídlem v Postupimi.

Tato odbornice proto všem radí, aby dávali pozor právě na okamžik, kdy se dostaví pocit sytosti. To přitom není nijak v rozporu s možností vychutnávat si o Vánocích dobré jídlo.

Kachní prsa na medu s červeným zelím a špekovými knedlíky

Právě naopak: O svátcích máme více času, tím pádem je i více času na jídlo, na to, si ho vychutnat. Stačí tedy jíst pomalu, s chutí a dělat přitom občas přestávky. Tak lze předejít stavu, kdy je žaludek přeplněný a jeho svaly už nemají sílu jídlo zpracovávat, vysvětluje Heilpraxis.

Kromě toho, že o Vánocích jíme příliš velké porce a příliš rychle, bývá jídlo také hodně tučné. Je to sice logické, protože vánoční pokrmy bývají teplé – a čím teplejší jídlo je, tím více tuku v něm jsme schopni pozřít.

Ale tuk zažívací soustavu pochopitelně velmi zatěžuje a navíc prodlužuje dobu, kdy potrava setrvává v žaludku.

Čtěte také

Své trávicí soustavě můžeme o Vánocích pomoci. Třeba tím, že sváteční pokrmy okořeníme anýzem, kmínem nebo fenyklem. Tato koření podporují trávení. V případě přejedení si z nich lze také uvařit čaj.

Nebo můžeme vyzkoušet méně tučnou alternativou k pečené kachně, kterou je krůta nebo kuře. Jedním z dalších triků, jak přestát záplavu tučných a těžkých jídel o Vánocích, je jednoduše vynechat jeden chod.

příbor

Odborník Sebastian Haag také doporučuje, abychom si o svátcích jako předkrm dopřáli třeba salát z čekanky nebo rukoly. Tato zelenina totiž obsahuje hodně hořkých látek, které podporují trávení.

Většina lékařů ale rozhodně nedoporučuje dávat si v případě pocitu plnosti skleničku něčeho ostřejšího. Alkohol totiž způsobuje, že jídlo zůstane v žaludku ještě déle a navíc oslabuje žaludeční svaly, které jsou k trávení tak důležité. Důsledkem může být nepříjemné pálení žáhy.

Když už si ale přesto chcete dát nějaký alkoholický nápoj, mělo by se jednat o něco, co je spíše hořké a rozhodně ne sladké. Podle Gisely Oliasové z Německého institutu pro výzkum výživy je ale v každém případě lepší dát si bylinkový čaj než hořký likér. Kromě anýzu, kmínu nebo fenyklu se v takových případech výborně hodí také heřmánek.

Čtěte také

„Během vánočních svátků, které jdou ruku v ruce s často opulentním stylem stravování, ale pro své tělo můžeme udělat ještě jednu dobrou věc: dostatečně se pohybovat,“ připomíná server Heilpraxis.

I krátká procházka podpoří činnost krevního oběhu, a tím pádem se zlepší také prokrvení trávícího traktu. Velmi prospěšný může být také krátký spánek během dne.

Proti přejídání během vánočních svátků lze tedy úspěšně bojovat. Ale netřeba to přehánět: „Pokud si dva nebo i tři týdny dopřáváme trochu víc toho jídla a pití, žádné dlouhodobé zdravotní problémy tím neriskujeme,“ uklidňuje čtenáře německého serveru odborník Sebastian Haag.

Pokud víme, že potom opět přejdeme na lehčí stravu a zdravější životní styl, není důvod, proč bychom si o Vánocích nemohli trochu užívat, končí server Heilpraxis.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio