Jaké plány má staronový japonský premiér?

18. prosinec 2014

Japonský premiér Šinzó Abe opět vyhrál nedělní předčasné parlamentní volby a hned potvrdil, že během svého obnoveného mandátu uskuteční plánované hospodářské a politické reformy.

Na svém webu to píše americká televizní stanice ABC. Abeho Liberální demokratická strana, která strávila u moci většinu doby po 2. světové válce, si ve volbách do Sněmovny reprezentantů zajistila pohodlnou většinu křesel.

Další mandáty získal koaliční partner Kómeitó (známý také coby Strana bezúhonnosti a čistoty), a vládní blok tak bude disponovat více než dvěma třetinami hlasů.

Tato většina pomůže koalici překonat odpor horní komory, ale nemusí stačit k utlumení kritiky odpůrců reforem, jež jsou podle ekonomů nutné k oživení japonského hospodářství.

Čtěte také

Volby nechuť odpůrců nezmírnily, přestože reformy pracovního trhu mohou posílit produktivitu a zlepšit podmínky k podnikání zahraničních firem.

Další čtyřletý mandát však dává Abemu k realizaci jeho dlouhodobých cílů dostatek času a prostoru.

Premiér chce také revidovat pacifistickou ústavu země tak, aby posílila roli armády, a umožnila omezení některých svobod, například projevu, pokud by měly být v rozporu s veřejnými zájmy.

Japonský premiér Šinzó Abe

Mnoho Japonců si uvědomuje Abeho nacionalistické cíle, a tak se při projednávání návrhu na posílení role armády očekává vzrušená debata.

Veřejnost rovněž pochybuje o správnosti záměru Liberální demokratické strany znovu spustit jaderné elektrárny, které byly odstaveny po havárii Fukušimy v březnu 2011.

Soudě podle volební účasti, nejsou Japonci příliš nadšení z žádného svého politika – podle japonské agentury Kjódó přišlo k urnám necelých 53 % voličů, což je nejméně od 2. světové války.

Kromě reformy pracovního trhu chce Šinzó Abe rovněž prosadit transpacifickou dohodu, proti které protestuje vlivná farmářská a lékařská lobby. Abe je odhodlán reformovat zemědělský sektor a zavést deregulace, které umožní růst nových průmyslových odvětví.

Čtěte také

Stojí i o výraznější zastoupení žen ve vládě a podnikání, ale v zemi, kde je rovnost pohlaví víc teorie než realita, má jen omezené možnosti, soudí server ABC.

Stanice Hlas Ameriky upozorňuje, že Japonsko se za dosavadní konzervativní vlády Abeho strany dostalo do recese. Rovněž je přesvědčena, že staronová vládní koalice bude pokračovat ve své nacionalistické agendě, která pravděpodobně zvýší napětí se sousedními zeměmi jako Jižní Korea a Čína.

Japonský premiér Šinzó Abe

Server připomíná, že Abe vloni rozhněval severoasijské sousedy svou návštěvou svatyně Jasukuni, kde se uctívá památka vojáků padlých za 2. světové války, včetně válečných zločinců.

Abeho vláda se také pokusila revidovat školní osnovy a popírat, že japonská armáda za války nutila ženy, aby dělaly vojákům sexuální otrokyně, což dokonce vyvolalo protesty v zahraničí. Pak ale od těchto záležitostí, jež jitří emoce, ustoupila a napětí polevilo.

Japonsko má s Jižní Koreou a Čínou územní spory a dělá si nároky na dvě souostroví ve Východočínském moři. Obě země znepokojuje, že Abe usiluje o změnu japonské pacifistické ústavy tak, aby armáda mohla pružněji reagovat na regionální hrozby jako Severní Korea.

Japonští politologové však vysvětlují, že Japonsku dělá starosti rostoucí vojenská síla Číny, a tak musí Tokio zvýšit zbrojení, aby se jí vyrovnalo.

To ale bez změny ústavy není možné. Spojené státy sice kritizují popírání japonské válečné historie, ale rozšíření japonské armády podporují, uzavírá Hlas Ameriky.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio