Japonsko bere Severní Koreu vážně a připravuje se na raketový poplach

16. červen 2017

V souvislosti se severokorejskými raketovými testy se japonské úřady připravují na možnost, že by se Japonsko stalo cílem útoku, píše list Japan Times.

Návštěvnost vládních stránek, obsahujících informace o tom, co dělat v případě severokorejského raketového útoku, od února pomalu roste. V březnu měly 450 tisíc návštěvníků, tento měsíc už přes dva a půl milionu. Stránky informují o tom, jak se veřejnost o blížícím se raketovém útoku dozví a co by v takovém případě lidé měli udělat.

Tokio ale přiznává, že mezi okamžikem varování a dopadem hlavice uplyne asi jen deset minut. To znamená, že lidé v zasažených oblastech moc času na přesun do bezpečí mít nebudou.

Schovejte se pod stůl

Japonsko vyvinulo zvláštní systém varování, který má zaručit, že se o útoku všichni občané dozvědí co nejdřív. Informace se nejprve dostanou prostřednictvím satelitu, telefonu a kyberprostoru k úředníkům na místní úrovni. Místní úřady potom vydají varování pomocí systému pouličních reproduktorů, nouzových vysílacích kanálů na kabelové televizi, rozhlasového vysílání a poplašného systému na mobilních telefonech.

Pokud se k vám dostane varování, zatímco jste venku, vláda radí klidně dojít k nejmohutnější betonové budově, která se ve vašem okolí nachází, nebo se uchýlit do podzemí. Rodiny ve svých domovech se mají přitisknout k podlaze, schovat se pod stoly a držet se dál od oken.

Jedním z nejlépe připravených měst v Japonsku je Ósaka. Tamní starosta Hirofumi Jošimura minulý týden oznámil, že město pro případ, že by Severní Korea odpálila raketu, provedla jaderný test nebo na ni zaútočily Spojené státy, zřídí tým rychlé reakce, který osobně povede, informuje sever Japan Times.

„V týmu budou jak úředníci, zapojení do krizového managementu, tak i z oblasti školství, kteří společně rozhodnou, jestli je třeba zavřít školy a informovat obyvatele.“ Na stránkách města najdeme doporučení, že v případě útoku v době školní výuky mají žáci zůstat ve třídách a schovat se pod lavicemi.

Japonsko, evakuační centrum.

Naposledy jen 250 km...

I starosta Jošimura ale při svém vystoupení připustil, že v případě raketového útoku by Japonsko na reakci mělo jen velmi krátký čas.

„O raketě se patrně nedozvíme dřív, než opustí odpalovací rampu, a i to může trvat několik minut. Poplach bude nejspíš vyhlášen jen čtyři nebo pět minut předtím, než raketa zasáhne cíl,“ řekl Jošimura.

Úředníci z regionů žádají o změnu zákonů, která by evakuaci usnadnila. Mimo jiné by mělo platit, že evakuace bude povinná. Chtěli by také, aby ve spolupráci s ministerstvem obrany vznikl celostátní systém cvičení.

Během minulého měsíce se první takové cvičení, simulující severokorejský raketový útok, uskutečnilo ve městě Oga. Účastnily se ho ústřední orgány i tamní prefektura.

Právě na základě zkušeností z nedávného cvičení by měl vzniknout celostátní systém výcviku pro případ evakuace. Loni v srpnu dopadla severokorejská raketa v japonské exkluzivní ekonomické zóně 250 kilometrů od poloostrova Oga, připomíná na závěr své zprávy deník Japan Times.

autor: mit
Spustit audio