Japonský císař Akihito naznačil přání vzdát se trůnu

Japonský císař Akihito oslovil podruhé v historii své poddané prostřednictvím televize. V předtočeném projevu vyjádřil obavy o svůj zdravotní stav. Dvaaosmdesátiletý císař prohlásil, že si není zcela jist, zda bude schopen vzhledem ke svému věku a zdraví plně dostát svým povinnostem.

Podle webu stanice BBC japonská ústava neumožňuje hlavě státu abdikovat, byť si to panovník přeje. Autor článku si také všímá, že císař explicitně neřekl, že se chce vzdát trůnu, protože něco takového by se mohlo vykládat jako vměšování do politiky.

Císařův zdravotní stav vzbuzuje obavy Japonců už delší dobu. Akihito se v roce 2003 léčil s rakovinou prostaty. V roce 2008 ho sužovaly problémy spojené s nadměrným stresem, včetně nepravidelného tepu a krvácení do žaludku. V roce 2012 pak prodělal operaci srdce.


V minulosti byli japonští císaři považovaní za pozemské potomky bohů, připomíná Reuters. V nedávné historii se to změnilo, tvrzení o božském původu bylo nepřímo odvolané. Místo toho je pozice japonského císaře popsaná v ústavě země jako symbol „jednoty lidu“.

Pokud by Akihito skutečně abdikoval, byl by prvním císařem, který se vzdal trůnu od roku 1817. Tehdy abdikoval císař Kókaku.

Takový postup by navíc vyžadoval změnu ústavy, protože ta abdikaci nezmiňuje. Po Akihitovi vystoupil v televizi premiér Šinzó Abe. Řekl, že jeho vláda se bude císařovým sdělením „vážně zabývat“.

Jednou z možností je předání části povinností korunnímu princi Naruhitovi, nebo ustavení určité formy regentství. Ale i v tom případě by podle BBC císař musel formálně dále panovat až do smrti.

Konzervativci s abdikací nesouhlasí

Server zpravodajské agentury Reuters připomíná reportáž japonské veřejnoprávní televize NHK. Podle ní si císař Akihito přeje do několika let odstoupit. Takový politický krok by byl v historii moderního japonského státu naprosto ojedinělý. Neexistuje pro něj žádný právní základ ani jiný precedens.

Císař nemá žádnou skutečnou politickou moc. Většina Japonců projevuje sympatie a souhlas s Akihitovým náznakem přání abdikovat. Konzervativci, kteří podporují ministerského předsedu Abeho, ale s abdikací ze zdravotních důvodů nesouhlasí, píše agentura Reuters.

autor: thk
Spustit audio