Je vůbec možné zmanipulovat americké prezidentské volby?

23. říjen 2016

Odborníci i členové Republikánské strany zpochybňují případnou možnost zmanipulování prezidentských voleb ve Spojených státech.

Prezidentský kandidát republikánů Donald Trump v tom má ale jasno. Jestli 8. listopadu prohraje volby, určitě to bude z důvodu zásahu do jejich průběhu i výsledků, píše americký deník Washington Post.

Jak autor článku dodává, pod pojmem manipulace si republikánský kandidát představuje různé věci.

Konspiraci médií proti své osobě nebo manipulaci při registraci voličů. Věří také tomu, že demokratická kandidátka Hillary Clintonová obdrží hlasy od milionů občanů Spojených států, kteří už nejsou mezi živými.

A ve svém přesvědčení není osamocen. Podle průzkumu listu Washington Post a stanice ABC News si až 46 procent registrovaných voličů myslí, že volební podvody jsou poměrně časté. Odborníci přitom tvrdí, že vzhledem k systému voleb je prakticky nemožné je zmanipulovat.

Extrémně náročné až nemožné

Šance, že někdo zmanipuluje volby, je podle Wendy Weiserové z Brennanova centra pro spravedlnost menší, než že do někoho udeří blesk. Americký deník Washington Post dále popisuje důvody, proč je zmanipulování voleb tak málo pravděpodobné. A také popis toho, co vše by musel někdo udělat, aby volby zmanipuloval.

Celé by se to muselo dít ve velkém měřítku, na celostátní a federální úrovni. Proto odborníci na volební právo mluví o tom, že by to bylo extrémně náročné, pokud ne nemožné. Ve Spojených státech je hlasování otevřený proces. Sestává z více kroků, přičemž na každý z nich dohlížejí zástupci obou hlavních politických stran. Tedy amerických demokratů a republikánů.

Logo

Odborník na politické kampaně Chris Ashby zdůrazňuje, že hlasování se odehrává ve veřejných prostorech, jako jsou školní tělocvičny, nebo komunitní centra. „Nejsou tam žádné skryté dveře ani utajené chodby.“ Hlasovací lístky, hlasovací stroje a materiály související s volbami se zamykají hned poté, co dorazí na místo hlasování. A když je po volbách odnášejí, jsou zamčené a zapečetěné. Ve většině okresů jsou při volbách pozorovatelé politického zázemí hlavních rivalů, kteří dohlížejí i na volební komisi při počítání hlasů.

Voliči využívají zařízení, která se veřejně testují. Zástupci politických stran dohlížejí i na jejich funkčnost, připomíná slova Ashbyho americký deník.

Po testech se zařízení zamknou a zapečetí. Ovlivnit volby by znamenalo, že by demokraté i republikáni nominovaní do volební komise spolupracovali. Stejně tak jako pozorovatelé voleb nominovaní svými politickými stranami. Spolupracovat by museli i ti republikáni s demokraty, kteří dohlížejí na počítání hlasů.

Volby pomůže zabezpečit FBI

Republikánský senátor Marco Rubio, který chce tento rok obhájit svůj post, už vyzval Donalda Trumpa, aby přestal mluvit o zmanipulovaných volbách. „Ve státě Florida máme 67 okresů a každý organizuje svoje volby. Slibuji vám, že se tu neodehrává spiknutí 67 okresů, které chtějí zmanipulovat volby,“ cituje Washington Post významného republikána. I Rubio zdůraznil, že na průběh hlasování dohlížejí demokraté i republikáni. „Za vyjádřeními o manipulaci se neskrývají žádné důkazy, že by tomu tak skutečně bylo,“ dodal senátor Rubio.

Federální úřad pro vyšetřování, FBI, v úterý vydal oficiální prohlášení, podle kterého i jeho agenti spolupracují s místními úřady, aby zabezpečili spravedlivý proces. „FBI bere podezření z porušení práva v souvislosti s volbami vážně a vyzývá občany, aby hlásili svá podezření nebo porušení zákona, kterých by případně při volbách byli svědky.“ I kdyby se při počítání stala nějaká chyba, velmi rychle by byla odhalena, cituje deník Richarda Hansena, odborníka na volební právo z Kalifornské univerzity.

Prezident Barrack Obama hlasuje ve volbách v roce 2012

Pokud se stane nějaká anomálie, většinou jde o lidskou chybu. Velmi rychle ji však odhalí a napraví,“ napsal Hansen v článku pro web Slate.

„Většina pracovníků volebních komisí jsou poctiví státní zaměstnanci, kteří chtějí, aby proces byl co nejtransparentnější a vyvolával důvěru veřejnosti,“ uvedl Richard Hansen.

autor: thk
Spustit audio