Jsme Číňané, znělo před volbami v Sierra Leone. Země vítá čínské investice i vliv

8. březen 2018

V africké Sieře Leone se včera konaly prezidentské, ale i parlamentní a lokální volby. Americký deník Washington Post informuje, že o nejvyšší post v zemi s prezidentským systémem vlády se ucházelo celkem 16 kandidátů. Podle listu souboj pravděpodobně půjde do rozhodujícího druhého kola, pozorovatelé prý totiž nepřepokládají, že by některý z uchazečů přesáhl potřebných 55 procent hlasů.

Výsledky včerejšího klání nicméně budou známé nejdříve příští týden, upozorňuje americký list.

Britský Guardian se rozepisuje o mnohdy pozoruhodné předvolební kampani. Třeba kandidáta za stranu Všelidový kongres (APC) a bývalého sierraleonského ministra zahraničí Samuru Kamaru přišly na jeden z mítinků podpořit stovky podporovatelů. Někteří z nich přitom provolávali podivné heslo „Jsme Číňané!“

Sierra Leone bude mít nového lídra po dekádě, kterou v úřadu strávil dosavadní prezident Ernest Bai Koroma. Po dvou odsloužených funkčních obdobích mu teď ústava zapovídala další mandát.

Kvůli dlouhé ekonomické krizi a pomalému návratu k normálu po epidemii eboly, se dá výsledek voleb jen těžko odhadnout, píše Guardian. Nicméně šanci ohrozit tradiční systém dvou stran má nová formace s názvem Velká národní koalice (NGC), v jejímž čele stojí bývalý představitel OSN Kandeh Yumkella.

Kampaň za čínské peníze

Mnozí voliči ale za jednoho z nejsilnějších hráčů voleb viděli obchodního partnera, který je od Sierry Leone vzdálený skoro 13 tisíc kilometrů. A tím je Peking, který v chudé a z civilní války se zotavující africké zemi dlouhodobě a rozsáhle investuje a je blízkým spojencem odcházejícího prezidenta.

Během Koromovy vlády dosáhly obchodní vztahy Sierry Leone s Čínou úrovně nevídané od 80. let. Čínské společnosti zachránily před krachem největší místní koncese na těžbu železné rudy a vybudovaly silnice mezi zaostalými částmi země, včetně zpoplatněných dálnic za více než 100 milionů liber. Čína je také největším dovozcem ryb a dřeva ze Sierry Leone.

Bývalý prezident Sierra Leone Ernest Bai Koroma

Solidarita s Čínou je spojovaná především se Všelidovým kongresem, za který kandidoval Samura Kamara. Fotografie z ledna tohoto roku ukazují etnické Číňany, kteří otevřeně podporují kampaň místních kandidátů za tuto partaj a chodí v oblečení se stranickými symboly.

Většinu stranických propriet – hrníčky, vějíře, trička a plakáty – vyrobily čínské firmy. Novou čtyřpatrovou budovu v centru hlavního města Freetownu, kde sídlí hlavní štáb Všelidového kongresu, pak postavila čínská stavební firma, všímá si Guardian.

Bývalý sierraleonský ministr financí a zahraničí Kamara byl vždy důsledným zastáncem čínských investic v zemi. Minulý rok během recepce na čínské ambasádě prohlásil, že úspěchy Pekingu nastartovaly novou éru světového rozvoje a že je Čína věrným přítelem Sierry Leone.

Čínští diplomaté ve Freetownu tvrdí, že se někdejší Říše středu nevměšuje do místní politiky. Podnikatelé, kteří do africké země přicházejí, podle nich nejsou závislí na čínském státu. Mnozí místní však nevidí mezi Pekingem a čínskými firmami rozdíl.

Od Západu k Číně

Heslem „Jsme Číňané!“ podle jednoho z obyvatel Sierraleoňané vyjadřují Číně vděčnost a solidaritu. „Snaží se ukázat své přátelství k Číně jediným způsobem, jaký znají: slibují jí svou oddanost. Tu jsme 60 let nabízeli Západu. Teď musíme dát šanci Číně,“ podotýká muž dotázaný Guardianem.

Dosluhujícího prezidenta Ernesta Koromu během jeho prvního mandátu chválili za to, že dokázal přitáhnout zahraniční investice a peníze na rozvoj. Ale kritiku později sklidil za svůj přístup k řešení epidemie eboly. Podle tvrzení opozice se na zkorumpovaných úřadech z dobročinných příspěvků na boj se smrtelnou nemocí ztratilo nejméně 10 milionů liber. O zpronevěře dalších 3 milionů liber hovoří také Červený kříž.

Freetown, hlavní město Sierry Leone

Tisíce lidí také zůstaly bez příjmů a střechy nad hlavou po sesuvech půdy u metropole Freetownu, které si minulý rok vyžádaly na 500 obětí, uzavírá komentář k prezidentským volbám v Sieře Leone deník Guardian.

autor: Jan Machonin
Spustit audio