Jsme jaderná velmoc, zasáhneme celé USA, tvrdí po testu nové mezikontinentální rakety KLDR

29. listopad 2017

Nová mezikontinentální balistická raketa Hwasong-15, kterou Severní Korea otestovala ve středu nad ránem místního času, je schopná zasáhnout Spojené státy. V mimořádném vysílání to oznámila severokorejská státní televize. Během padesátiminutového letu dosáhla střela, pojmenovaná po planetě Mars, výšky 4 500 kilometrů a dopadla do Japonského moře, asi 960 kilometrů od místa odpalu. Americký ministr obrany James Mattis řekl, že raketa dosáhla ve svém letu větší výše, než jakýkoliv předchozí nosič vystřelený z KLDR.

Důležité podle expertů ovšem je, jakou nesla raketa hlavici. Pokud to byl jen lehký model, skutečná bojová hlavice by dolet střely výrazně snížila. Severokorejská strana se ale pochlubila, že šlo o „super velkou a těžkou hlavici“, a že země dosáhla „historického cíle“ a stala se jaderným státem, uvádí stanice BBC.

Z testu vyplývá, že pokud by raketa byla odpálena pod menším úhlem, mohla by mít dolet až 13 tisíc kilometrů. Taková střela by měla dostatečný akční rádius, aby zasáhla Washington a jakékoli jiné místo na americké pevnině, dovozuje agentura Reuters.

Půl roku střel

Severní Korea opakovaně prohlašovala, že její projektily by mohly zasáhnout Spojené státy. Nynější odpal ovšem poprvé naznačuje, že by to mohla dokázat právě s tímto otestovaným typem střely. Podle prvních vyjádření je nový model vylepšenou verzí předchozích raket. KLDR v posledním půlroce odpálila hned několik střel. Poslední otestovala 15. září. Po přeletu nad japonským ostrovem Hokkaidó tehdy nosič dopadl do Tichého oceánu.

Severokorejská státní tisková agentura KCNA uvedla, že nejnovější zkoušce byl osobně přítomen Kim Čong-un. Vůdce Severní Koreje prý s hrdostí ocenil budování jaderného potenciálu země včetně jejího raketového arzenálu. „Jako odpovědná jaderná velmoc a mírumilovný stát vynaloží KLDR veškeré úsilí ke vznešenému účelu obrany míru a stability světa,“ cituje z prohlášení Pchjongjangu stanice BBC.

Obranný arzenál proti vydírání

Podle oficiální severokorejské linie jsou arzenály určené na obranu proti údajné „politice jaderného vydírání“ ze strany Washingtonu a pro žádnou zemi prý nepředstavují bezprostřední hrozbu. Kim Čong-un a jeho rigidní režim tvrdí, že jde jen a pouze o obhajobu zájmů severokorejské strany.

Ve světě vyvolal nejnovější severokorejský test ostré odmítnutí a hlasitou kritiku. Na mimořádném zasedání se schází Rada bezpečnosti OSN. „Jde o flagrantní porušení rezolucí Rady bezpečnosti a ignorování klíčových zásad mírového soužití mezinárodního společenství,“ přináší agentura Reuters slova generálního tajemníka Organizace spojených národů Antónia Guterrese.

Prezident „se postará“

Americký prezident Donald Trump byl podle Bílého domu informován o testu už ve chvíli, kdy byla raketa ještě ve vzduchu. „Postaráme se o to,“ vzkázal později Trump. Situaci okamžitě konzultoval s japonským premiérem Šinzóem Abem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem.

Donald Trump

Všichni tito politici se shodli na tom, že nejnovější krok KLDR „enormně zvyšuje už tak doutnající napětí na Korejském poloostrově“ a potvrdili závazek proti severokorejské hrozbě efektivně bojovat. Abe okamžitě svolal mimořádné zasedání tokijského kabinetu. Trump podle Reuters zopakoval, že jeho administrativa nemění postoj, který je založený na zostření sankcí proti Severní Koreji.

Na stole jsou všechny možnosti

Washington také uvedl, že na stole jsou v tuto chvíli všechny možnosti, včetně „vojenského řešení“. Americký ministr zahraničí Rex Tillerson nicméně potvrdil, že ve hře je stále i diplomacie. Mezinárodní společenství pak vyzval k dalším opatřením vůči KLDR nad rámec sankcí Rady bezpečnosti, například k zákazu námořní dopravy zboží do i ze Severní Koreje.

A ozval se i další klíčový hráč v severokorejské partii. „Nejnovější severokorejský raketový test vyvolává vážné obavy,“ uvedlo podle Reuters čínské ministerstvo zahraničí. Všechny strany konfliktu vyzvalo ke klidu a obezřetnosti s cílem zachovat v regionu mír a stabilitu. Čína spolu s Ruskem patří k tradičním severokorejským spojencům. Krizi na poloostrově odmítá řešit silou a preferuje výhradně diplomatickou cestu, připomíná agentura Reuters.

autor: smi
Spustit audio