Kalifornský demokrat zahájil proces odvolání Donalda Trumpa

13. červenec 2017

Demokratický poslanec z Kalifornie podal žádost o zahájení impeachmentu, tedy ústavní žaloby, která může vést k odvolání prezidenta Donalda Trumpa z úřadu, píše agentura AP. Poslanec Brad Sherman obviňuje Trumpa z maření vyšetřování zásahů Ruska do prezidentských voleb. Vytýká mu například odvolání ředitele FBI Jamese Comeyho. Podle AP však Shermanovo úsilí nemá ve Sněmovně reprezentantů žádnou šanci na úspěch, protože ji ovládají republikáni. A navíc nemá ani podporu všech demokratů. Mnozí se od tohot návrhu distancovali, protože podle nich jen zaktivizuje prezidentovy stoupence.

Podle článku 1 americké ústavy může prezidenta odvolat jedině Kongres, vysvětluje sever stanice Fox News. Sněmovna reprezentantů případ vyšetřuje a vznáší obžalobu, Senát ho pak posuzuje. Vytvoří soud, kterému předsedá předseda Nejvyššího soudu. Prezident má právo přivést si obhájce.

Senát musí shledat prezidenta vinným dvěma třetinami hlasů všech senátorů. Pokud se tak stane, je hlava státu z úřadu odvolána. V historii Spojených států byl impeachment zahájen jen proti dvěma prezidentům: Andrewovi Johnsonovi v roce 1868, a Billu Clintonovi v roce 1998. Pro jejich odvolání ale nakonec nehlasovalo dost senátorů.

autor: gzb
Spustit audio