Kanada se chystá na příliv nových osadníků

29. listopad 2015

Po celé Kanadě jednají soukromí sponzoři, vrcholní představitelé provincií a federální vlády. Snaží se určit, kdy a kam mají přijít v následujících pěti týdnech uprchlíci ze Sýrie, kteří hledají nový domov.

Rozepisuje se o tom kanadský deník Globe and Mail. Jak uvádí, federální vláda v úterý posunula konečný termín pro zpracování případů 25.000 uprchlíků na konec února.

Toto rozhodnutí přijali předsedové vlád kanadských provincií s úlevou, protože rozsah přípravných prací je ohromný. Očekává se, že do konce roku přicestuje do Kanady celkem deset tisíc uprchlíků.

Školské úřady v rurální provincii Alberta mají za úkol najít místa pro očekávané syrské žáky a studenty.

Zdravotnické orgány v provincii Britská Kolumbie, v oblasti města Vancouver, rozšíří počet arabských tlumočníků a zdravotnické úřady v provincii Ontario připravují poradce pro lidi trpící traumatem.

Čtěte také

Měli by pomáhat běžencům, kteří před příchodem do Kanady strávili dlouhou dobu v uprchlických táborech.

Vláda kanadské provincie Quebec oznámila, že letos je ochotna pomoci s přesídlením 3650 syrských uprchlíků a že stejný počet přijme příští rok. Většina z těchto uprchlíků by měla žít v Montrealu, kde je už více než 100 let zakořeněna syrská komunita.

Západní země budou nyní zřejmě daleko váhavěji přijímat uprchlíky ze Sýrie, což ztrpčí život jak těmto státům, tak uprchlíkům samotným

O většinu uprchlíků, kteří přišli letos, se postarají soukromí sponzoři. Tento příliv už trvá celý rok. V úterý večer přistálo na montrealském mezinárodním letišti několik syrských rodin. Autor článku si všímá, jak se tito lidé dojatě vítali se svými blízkými.

Jak deník Globe and Mail dále uvádí, přesídlení uprchlíků bude letos stát provincii Quebec 29 milionů kanadských dolarů, což je v přepočtu více než půl miliardy korun. Quebecká vláda uvádí, že dokáže přijmout ještě více lidí, pokud jí na to Ottawa poskytne další peníze.

„Spolupracujeme už celé týdny, abychom zajistili řádný a bezpečný příjezd uprchlíků,“ řekl ve středu quebecký ministr veřejné bezpečnosti Pierre Moreau.

Federální prověřování uprchlíků směřujících do Kanady je podle něj jeden z nejpřísnějších a nejdůslednějších procesů tohoto druhu na světě.

Čtěte také

Premiérka Alberty Rachel Notleyová slíbila, že její provincie přijme příští rok 2500 až 3000 běženců. Alberta už jmenovala svého koordinátora pro uprchlíky a federální vláda má sdělit, kdy přesně běženci dorazí a jak budou rozděleni do pěti největších měst Alberty.

Albertská vláda zvýšila ve středu svůj přesídlenecký fond na jednu a čtvrt miliardy kanadských dolarů. Starosta Edmontonu Don Iveson řekl, že jeho město je příští rok a v další době ochotno přijmout až 2200 syrských uprchlíků.

Evropské země už nemohou přijímat další uprchlíky

Provincie Alberta nyní prožívá hospodářský pokles a její hlavní město má vzácnou příležitost nabídnout dostupné byty. Developeři nabízejí značné slevy pro uprchlíky. „Dejte si ty dvě věci dohromady a jsme za vodou,“ řekl edmontonský starosta.

Nejvýchodnější pobřežní provincie Nové Skotsko se chystá uvítat v první vlně uprchlíků až třicet rodin, o něž se postarají soukromí sponzoři – většinou církevní společenství. Jejich podíl je rovnoměrně rozdělen mezi hlavní město Halifax a zbytek provincie.

Provincie Ontario se na příjezd uprchlíků připravuje velmi plynule. Běženci mají nejdříve dorazit do Montrealu nebo do Toronta a premiérka Ontaria Kathleen Wynnová nyní vyjednává s federální vládou, kolik uprchlíků přibude do její provincie a pak se přestěhuje na jiná místa.

Představitel kanadského ministerstva obrany ve středu potvrdil, že vojenská základna Trenton může na počátku prosince přijmout až 960 uprchlíků.

Čtěte také

Veškeré prověřování běženců probíhá v cizině, takže uprchlíci přijdou do Kanady jako její stálí obyvatelé, což znamená, že dostanou zdravotnické karty a mohou požádat o vystavení čísla sociálního pojištění, aby se mohli ucházet o práci.

„Nyní už víme, že všichni uprchlíci přicházející do Kanady budou mít právo na trvalý pobyt, aby mohli po určité době získat prozatímní ubytování, což velice zkrátí dobu, kterou vyžaduje tento proces,“ řekl ontarijský ministr zdravotnictví Eric Hoskins.

Premiérka Ontaria Wynnová se zavázala, že do konce roku 2016 usídlí 10.000 uprchlíků. Přistěhovalecká služba Britské Kolumbie ve středu ohlásila, že do konce roku má v provincii přesídlit asi 400 běženců, s čímž pomůže vláda a soukromí sponzoři.

Na závěr článku v kanadském deníku Globe and Mail se dočítáme, že podle vancouverského starosty Gregora Robertsona se poskytovatelé ubytování a služeb rychle chystají na příliv nových Kanaďanů.

K tomu patří i tři nabídky významných podnikatelů v oblasti výstavby bytů. „Taková neutuchající podpora, to je radost,“ pochvaloval si v rozhovoru pro deník Globe and Mail starosta Vancouveru Gregor Robertson.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Jan Černý
Spustit audio