Katalánští radikálové blokují řešení krize. Pýcha je pro ně důležitější než svoboda, píše Die Zeit

18. březen 2018

O situaci v Katalánsku a krocích španělské vlády k udržení jednoty země se rozepisuje server německého týdeníku Die Zeit.

V komentáři konstatuje, že „Katalánsko jednou něco znamenalo“. Referendum o odtržení od Španělska, kterému vláda a policie bránila, jednostranné vyhlášení nezávislosti regionálním parlamentem, zatčení některých tamních politiků a aktivistů, útěk expremiéra Carlese Puigdemonta do Belgie, vyhlášení nových voleb a opakované vítězství separatistické koalice. To je výčet některých událostí, které zažehly konflikt, jenž celému světu odkryl dlouhotrvající stesky Katalánců po osamostatnění.

Náhle všichni věděli, co Katalánsko vlastně je. Ale nic víc, co by stálo v zahraničí za povšimnutí, se nestalo. Ani téměř tři měsíce po volbách v Barceloně nevznikla nová vláda. Nic neobvyklého, ostatně v Berlíně se vládní koalice sestavovala skoro půl roku, připomínají autoři článku.

Vyhlídky na zlepšení situace v Katalánsku jsou podle nich minimální. Pondělnímu plénu regionální vlády se nového premiéra zvolit nepodařilo. Sám Puigdemont prozatím nekandidoval, protože mu po vstupu na španělské území hrozí zatčení. Ústavní soud mu navíc zakázal kandidaturu z Belgie. Na volební listině hnutí Společně pro Katalánsko se proto objevil druhý favorit – Jordi Sànchez.

Ten je ovšem od října kvůli rebelství ve vyšetřovací vazbě. Jako hlava separatistické organizace Katalánské národní shromáždění prý nese hlavní zodpovědnost za referendum o odtržení. Vláda v Madridu ho považuje za kriminálníka. Premiér Mariano Rajoy hrozí tím, že pokud katalánský parlament na kandidátku možných premiérů bude nominovat osoby s kriminální minulostí, článek 155 španělské ústavy zůstane aktivní. Katalánsko by tak i nadále bylo pod správou Madridu.

Poté co se Sànchez pokusil svůj případ postoupit Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku, bylo volební zasedání parlamentu v Barceloně odsunuto na neurčito. Situace se tak nemění, protože jak zastánci odtržení, tak příznivci španělského centralismu zůstávají uvězněni ve dvou paralelních světech. V jednom z nich žijí ústavě věrní občané podporující Rajoye, který všemi prostředky postupuje proti zastáncům osamostatnění.

Vězení za hanobení státu

V tom druhém světě panuje narativ, podle kterého katalánští politici za pomoci umírněných prostředků a demokratickou cestou bojují za vymanění regionu z pevného sevření španělské vlády. Každopádně i v uplynulých týdnech, kdy se o Katalánsku v zahraničních médiích tolik nepíše, se udály bizarní věci, píše Die Zeit. Například zatýkání se už netýká pouze separatistů, ale také hiphoperů.

Carles Puigdemont

Kvůli údajnému hanobení státu a navádění k nenávisti ve svých textech byl v únoru ke třem a půl rokům vězení odsouzen 24letý zpěvák z Mallorcy známý pod jménem Valtònyc. Jak upozornila španělská novinářka Virginia Pérezová Alonsová, mladík se tak stal prvním odsouzeným za svobodný projev od ukončení diktatury v zemi v roce 1975.

Server Die Zeit podotýká, že nebyl posledním. Několik dní po Valtònycově odsouzení zvláštní protiteroristický soud vynesl rozsudek nad dvěma dalšími mladíky, které poslal za texty hanobící stát do vězení na dva roky. Legislativní oporou těchto případů se stala reforma trestního práva, kterou provedla Rajoyova Lidová strana v době, kdy měla v parlamentu většinu. Přitom další obvinění čekají na vynesení rozsudků, upozorňují autoři komentáře a dodávají, že také zastánci národní jednoty mají radost z hudebních počinů.

Populární zpěvačka Marta Sanchézová v únoru zveřejnila svůj návrh textu dosud jen instrumentální národní hymny. V její písni se zpívá Červená a žlutá – barvy, které září v mém srdci nebo Velké Španělsko, děkuji Bohu, že jsem se tady narodila. K textu se vyjádřil i premiér Rajoy. „V naprosté většině si my Španělé navzájem rozumíme. Děkujeme, Marto,“ napsal na Twitteru.

Úšklebek celého intelektuálního Španělska ze slov písně se v rozruchu téměř ztratil. Rajoyova vláda si na začátku března splnila také další sen, když do učebních osnov zahrnula předmět s názvem Ozbrojené síly a národní symboly. Žáci se mají naučit například zpívat La Banderitu, popěvek španělských vojáků z dob války v Maroku.

Jako vzdorovité děti

Německý server si ale zároveň klade otázku, proč katalánští představitelé do čela regionu jednoduše nenavrhnou osobu nepotýkající se se soudy. Jednou z příčin zřejmě může být katalánská pýcha, která je prý pro region důležitější než vytoužená svoboda. Platí to především pro hnutí Společně pro Katalánsko, které se po nezdařeném pokusu o odtržení chová podle portálu dětinsky a vzdorovitě.

Nicméně se začínají ozývat i hlasy rozumnější. Třeba podle některých straníků Republikánské levice Katalánska by se Puigdemontovo hnutí mělo pokusit hledat vhodného kandidáta také mimo vlastní vody. Například v okolí katalánské odnože levicového populistického hnutí Podemos nebo v řadách sociálních demokratů.

Španělský premiér Mariano Rajoy

„Takové rady jsou jistě cenné, protože tábor usilující o separaci má v barcelonském parlamentu jen mírnou většinu,“ všímá si Die Zeit. Každé pragmatické řešení ale prý bojkotují radikální separatisté. A čím déle takový stav trvá, tím je podle serveru obtížnější zbavit se pocitu, že přinejmenším katalánští představitelé se se současnou situací dobře sžili.

Katalánsko je nyní de facto pod správou Madridu. Náhradní premiérkou je místopředsedkyně centrální vlády Soraya Sáenzová. Přesto se většině katalánských funkcionářů vede dobře. Projekty byly sice pozastaveny, ale úředníci jsou stále na svých místech. „To je pohodlné prostředí pro nepřátelské tóny,“ kritizuje německý server.

Staronové Španělsko

Je podle něj třeba dodat, že španělská vláda se prosazuje spíše mírně a zatím se zdráhá zasáhnout do silné autonomie regionu. Doposud nezrušila školní výuku v katalánštině. Katalánská média, i když s omezeným rozpočtem, stále fungují. Jako problematické se ale jeví uzavření katalánských zastupitelských úřadů v zahraničí.

Tímto krokem si má španělská vláda jistit zachování ústavnosti, soudí Die Zeit. Mezinárodní média – tolik šokovaná policejním násilím během referenda – se teď nechávají uspokojit oficiálními zprávami z Madridu. Politická nestabilita v Katalánsku tak zřejmě přijde vhod Rajoyovi a jeho vládě, které se nabízí využít situace k udržení španělských voličů nesouhlasících s odtržením regionu.

„Madrid svými líbivými nacionálními řečmi může nadále odpoutávat pozornost od korupce, které se dopouští. Ve stínu katalánské krize může přijmout autoritářskou agendu a vybudovat staronové Španělsko se svými vojenskými písněmi, populární hymnou a politickými vězni,“ nebere si servítky komentář týdeníku Die Zeit.

autor: rer
Spustit audio