Katalánští separatisté demonstrovali v Bruselu. „Nejsme kriminálníci, ale demokraté,“ burcuje expremiér

8. prosinec 2017

Přibližně čtyřicet pět tisíc stoupenců odtržení Katalánska od Španělska a podporovatelů bývalého regionálního premiéra Carlese Puigdemonta se ve čtvrtek sešlo v Bruselu nedaleko institucí Evropské unie. Dožadovali se přitom respektování svobody a základních práv v Katalánsku jako v jednom z unijních regionů.

Na svém portálu to píše zpravodajská agentura Reuters.

V takzvané evropské čtvrti, kde sídlí Evropská komise i Evropská rada, se shromáždilo více lidí, než původně organizátoři protestu počítali, dodává britský Independent. Separatistická sdružení Katalánské národní shromáždění (ANC) a spolek Òmnium Cultural původně očekávala deset až dvacet tisíc účastníků.

Podle belgické federální policie proběhl celý protestní pochod klidně. Televize RTBF uvedla, že demonstranti se shromažďovali v Bruselu už několik dní. Mnozí přespávali ve vlámských rodinách. Ti, co si nemohli dovolit letenku a hotel, případně jedno nebo druhé, absolvovali více než patnáctihodinovou cestu z Katalánska autem nebo obytným karavanem.

Společně pro Katalánsko

Do čela mohutného průvodu se v závěru pochodu postavil samotný katalánský expremiér. Kráčel po boku svého předchůdce ve funkci Artura Mase a Marty Rovirové, šéfky separatistické strany Republikánská levice Katalánska (ERC). Po jeho příjezdu na náměstí vybaveném obrovskou obrazovkou začal dav demonstrantů skandovat slogan „Puigdemont je náš prezident“, informuje na svém webu panevropská stanice Euronews.

Demonstrace se odehrála dva týdny před předčasnými volbami, ze kterých má v Katalánsku vzejít nový regionální parlament. Puigdemont jde do klání s vlastní politickou platformou Společně pro Katalánsko (JuntsxCat), která voliče láká slibem získání regionální nezávislosti na centrální vládě.

Logo

Madrid přitom volby na 21. prosince vyhlásil s cílem vyřešit politickou krizi, kterou vyvolalo uspořádání nezákonného referenda o odtržení oblasti od zbytku monarchie. Před prvními projevy katalánských politiků v Bruselu zazněla hymna Evropské unie – Óda na radost. Katalánci opakovaně dávají najevo, že jejich region patří mezi největší přívržence evropského integračního projektu.

Proč podporujete Madrid?

Puigdemont se podle agentury Reuters ve své řeči obrátil na předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera: „Existuje nějaké místo na světě, kde se takto demonstruje na podporu zločinců?“ Poté katalánský expremiér sobě, přítomným a na dálku i Junckerovi odpověděl: „Možná tedy nejsme kriminálníci, ale demokraté.“

Separatistický politik také obvinil Evropskou unii, že podporuje madridskou vládu pod vedením Mariana Rajoye. Místopředseda Evropské komise Frans Timmermans na manifestaci reagoval slovy, že vítá „velmi pozitivní atmosféru demonstrace“. Na stanovisku Komise, že spor mezi Katalánskem a Madridem je vnitřní záležitostí Španělska, která si nevyžaduje zásah unijních institucí, se ale prý nic nemění.

Zásah podle Timmermanse není nutný, protože španělské demokratické instituce fungují v souladu s unijními hodnotami. Carlese Puigdemonta a jeho spojence pak obvinil, že svými činy podkopávají právní stát, když se snaží změnit konstituční uspořádání Španělska jinými než legálními nástroji.

Frans Timmermans, místopředseda Evropské komise

„Pokud nesouhlasíte se zákonnou úpravou, můžete se spojit za společným zájmem a pokusit se dosáhnout změny legislativy nebo ústavy. Ale v zemi, kde právo vládne, je nepřijatelné, abyste právní pořádek a zákony prostě ignorovali,“ přináší Reuters výroky místopředsedy Evropské komise Franse Timmermanse.

autor: thk
Spustit audio