Katolická církev v boji proti zneužívání dětí nedělá dost, tvrdí novinář. Vinu nese i papež

Když italský novinář Emiliano Fittipaldi psal naposledy o korupci v katolické církvi, skončil u vatikánského soudu. Prý si pro svou práci nezákonně opatřil interní církevní dokumenty.

„Půl roku poté, co jej soud zprostil všech obvinění, se 42letý žurnalista pouští opět do křížku s církví,“ píše britský deník Guardian.

Publicista Fittipaldi v nové knize obviňuje papeže Františka, že zatím neudělal skoro nic pro to, aby v Itálii i ve světě přestalo docházet ke zneužívání nezletilých dětí kněžími. Papež sice často zdůrazňuje nulovou toleranci vůči těmto zločinům, ale realita je podle Fittipaldiho odlišná.

Novinář o tom napsal knihu Lussuria, v překladu Chtíč, která vychází tento čtvrtek v italském nakladatelství Feltrinelli. Autor v ní systematicky zkoumá soudní dokumenty a zpovídá kněží i soudce, aby na základě těchto svědectví sestavil zdrcující obraz posledních tří let.

Církevní ochrana trvá

V tomto období podle novináře museli ve Vatikánu řešit na 1200 případů, kdy duchovní někdo obvinil ze zneužití chlapců či dívek. „Jen v Itálii bylo v roce 2016 usvědčeno přibližně 20 kněží ze sexuálních deliktů, kanonické soudy ale s jejich proviněním neudělaly nic,“ píše Guardian.

„Základním poselstvím mé knihy je zjištění, že proti pedofilům církev nepostupuje s dostatečnou razancí. I dnes církev skrývá totožnost delikventů a kardinálů, kteří nad nimi drží ochrannou ruku. Papež je sice nehájí, to netvrdím, ale jeho kroky byly velmi nedůrazné,“ řekl Fittipaldi v rozhovoru pro deník Guardian.

Podle listu nezaznívá toto obvinění Františka poprvé. Pontifik je sice svým důrazem na chudou církev nesmírně populární, ale aktivisté bojující za práva obětí zneužívání ho opakovaně kritizují za to, že případy sexuální agrese kněží tají.

Z filmu Spotlight

Jeho odsudky pedofilních duchovních jsou sice velmi tvrdé, ale komise, kterou kvůli případům zneužívání založil, se během jeho pontifikátu sešla jen třikrát nebo čtyřikrát. Vatikán také oznámil, že ustaví zvláštní tribunál pro vyšetřování biskupů, kteří zločiny kryli. Jenomže to bylo už v roce 2015 a zatím se nic neděje. Vatikán se podle Guardianu odmítl k nové knize a obviněním vyjádřit.

Don Mercedes zpět ve službě

Fittipaldi jde ještě dál a vytýká Františkovi, že za jeho pontifikátu se nic neudělalo se zvykem zamlčovat skandální zločiny. Kniha se například zabývá případem kněze Maura Inzoliho, jemuž se pro jeho nákladný životní styl přezdívalo Don Mercedes. V roce 2012 byl usvědčen z pedofilních zločinů a tehdejší papež Benedikt XVI. jej zbavil svěcení.

V roce 2014, už za Františka, byl ale trest zmírněn. Inzoli se mohl vrátit ke kněžskému povolání, ovšem pouze ke „službě pokory a modlitby“. Mezitím ale jeho případ prošetřily civilní soudy, které jej loni usvědčily ze zneužívání dětí. Soudce si pak trpce postěžoval, že Vatikán mohl dodat důkazy dříve. „S ohledem na vatikánské tajemství civilní soud papežské dokumenty jednoduše nedostal,“ zlobí se Fittipaldi.

Kněžské sexuální delikty se ve velkém provalily v roce 2002. Tehdy americký list Boston Globe odhalil stovky případů v USA. Kauza vyvrcholila rezignací bostonského arcibiskupa Bernarda Lawa. Loni sice v Itálii vzbudil obrovský ohlas oscarový film Spotlight, který rekapituluje historii vyšetřování, jinak ale zneužívání děští a mladistvých duchovními zůstává na jihu Evropy tabu.

„V katolických zemích, jako jsou Itálie, Španělsko, nebo v Jižní Americe je to těžké – o sexuálních deliktech kněží se tam nemluví. Novináři praktikují autocenzuru, a vzhledem k dominantnímu postavení církve se bojí promluvit i oběti zneužívání,“ říká Fittipaldi.

V knize Lussuria popisuje desítky případů, jimž se italský tisk věnuje jen okrajově. „Je to jako střípky mozaiky. Teprve když se na ně podíváte zdálky, uvidíte, že jde o celek a nesmírně závažný fenomén,“ dodává. Vzpomíná, jak psal svou knihu a souběžně čelil vatikánskému soudu. „Napadalo mě přitom, kolik provinilých kněží asi běhá na svobodě a Vatikán s tím nic nedělá. Raději jdou po novinářích,“ řekl Guardianu italský publicista Fittipaldi.

autor: rma
Spustit audio