Kazí bohatství charakter?

2. prosinec 2015

Kazí bohatství charakter? Jsou movití lidé nutně taky lakomí a sobečtí? Pravdou je, že s bohatstvím si společnost spojuje řadu nehezkých vlastností, jako je například právě egoismus. Jak je to ale ve skutečnosti?

Tuto otázku si položil tým vědců z americké Stanfordovy univerzity a z univerzity v kanadském Torontu. A k jakému došli závěru, o tom už píše německý list Süddeutsche Zeitung.

Bohatství opravdu může pokazit charakter člověka – ale jen za určitých okolností. A to především v případě, že lidé s hodně penězi žijí ve společnosti, ve které panuje zvlášť velká nerovnost příjmů. Američtí a kanadští odborníci kolem profesora psychologie Stéphana Coteho tak usoudili poté, co v rámci svého experimentu vyhodnotili data více než dvou tisíců osob.

Bohatí lidé se ve společnosti většinou netěší dobré pověsti. K tomu v uplynulých letech přispívaly i mnohé vědecké studie. Podle nich například osoby s tučnými konty častěji páchají dopravní delikty, při kterých ignorují předpisy a ohrožují chodce. Jiné výzkumy zase uváděly, že bohatství snižuje schopnost soucitu s nemocnými rakovinou stejně jako ochotu pomáhat lidem v nouzi.

Čtěte také

Psycholog Stéphane Cote ale upozorňuje, že téměř všechna taková bádání se prováděla v Kalifornii – tedy v americkém státě, kde panuje obzvlášť velká sociální nerovnost. Naopak výsledky studií z Nizozemska, Německa nebo Japonska nenaznačovaly, že by mělo bohatství podporovat sobecké chování. V těchto třech zemích totiž není sociální nerovnost tak výrazná, jako právě v Kalifornii respektive v celých Spojených státech.

V rámci nové studie vědci kolem Stéphana Coteho využili reprezentativního průzkumu, kterého se zúčastnilo přes dva tisíce Američanů. Z něj podle odborníků jasné vyplývá, že právě míra nerovnosti v příjmech je zásadním faktorem toho, aby se z boháčů stali egoisté. Proč tomu tak je?

„Nerovnost u movitých lidí posiluje pocit, že oni sami jsou zvlášť důležití a významní. A to u nich zase vyvolává dojem, že všichni vlastně mají to, co jim patří – a je jedno, jestli je to málo nebo hodně,“ vysvětluje psycholog Stéphane Cote v rozhovoru pro německý deník Süddeutsche Zeitung.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio