Kbelíková výzva měla smysl. Napomohla objevu nového genu

31. červenec 2016

Pamatujete si ještě na tzv. Ice Bucket Challange neboli „kbelíkovou výzvu“? Na sociálních sítích se masově rozšířila v roce 2014. Lidé se polévali kbelíkem ledové vody a přitom se natáčeli.

Akce měla upozornit na nemoc ALS, tedy na amyotrofickou laterární sklerózu, která způsobuje poškození centrální nervové soustavy, ochromení svalů a následně fyzickou paralýzu.

Polovina pacientů přitom umírá do dvou let od diagnózy a léčba dosud neexistovala. Patrně nejznámější osobou s touto fatální nemocí je fyzik Stephen Hawking.

Polití ledovou vodou mělo prý alespoň na chvíli pomoci vžít se do pocitu paralyzovaného těla, který pacienti s ALS znají. Každý, kdo se akce zúčastnil, měl poslat 10 dolarů na konto boje s touto chorobou a nominovat další lidi, kteří výzvu podstoupí. Ti, kdo tak učinit nechtěli, se mohli vykoupit stovkou dolarů. Vše bylo ovšem dobrovolné.

Výzva se stala nebývale populární nejen za oceánem, ale i u nás. Podstoupila ji řada populárních hvězd, ale i politici nebo akademici. Jen na facebooku polití provedlo na 17 milionů lidí. Výzva se ale dočkala také časté kritiky. Vyčítalo se jí, že pomáhá zviditelňování politiků a zapomenutých hvězdiček šoubyznysu, přičemž se původní poselství o nemoci ALS často úplně vytěsnilo.

Britská BBC ale nyní informuje, že tato výzva ve svém důsledku skutečně zásadně pomohla v boji s nemocí. Podařilo se totiž vybrat asi 115 milionů dolarů, které se použily na financování šesti výzkumných projektů.

Díky tomu teď vědci dosáhli důležitého úspěchu. Odhalili totiž nový gen s názvem NEK 1, který ke vzniku onemocnění přispívá. Vyplývá to z výsledků publikovaných v časopise Nature Genetics. Na výzkumu se podílelo 80 vědců z 11 zemí, kteří hledali rizikové geny u rodin, v nichž se nemoc vyskytla.

„Sofistikovaná analýza, která k objevení genu NEK 1 vedla, byla možná jen díky tomu, že jsme mohli zkoumat velký počet vzorků“ uvedla Lucie Bruijnová z ALS Association s tím, že bez kbelíkové výzvy by nikdy nemohl proběhnout tak rozsáhlý výzkum.

Díky objevu genu teď mohou vědci vyvinout genovou terapii, která by měla pomoci v léčbě nemoci. Podle výzkumníků to jsou totiž především geny, které hrají zásadní roli při vzniku choroby.

Je vždy jednoduché podobné kampaně zavrhnout jako populistický aktivismus z gauče, který nemá žádný reálný dopad. Jak se ale ukázalo, tento cynismus vždycky neplatí, všímá si britský deník Guardian.

„Je to úžasné, každý kdo se na kbelíkové výzvě podílel, teď může vidět, že jeho dar má skutečný hmatatelný dopad na výzkum,“ řekl Guardianu výkonný víceprezident ALS Association Brian Frederick.

Spustit audio