Kdo radikalizoval mladé útočníky z Katalánska? Všichni se shodují, že šlo o vnější vliv

Španělský deník El País líčí, jak se obyvatelé městečka Ripoll vyrovnávají s radikalizací mladíků, kteří spáchali teroristické útoky v Katalánsku. Šokovaní místní obyvatelé se snaží pochopit, jak se to mohlo stát skupině mladých lidí, kteří byli dobře začleněni do místní komunity a kteří mluvili skvěle katalánsky. Nejčastěji se obyvatelé domnívají, že mladíkům někdo vymyl mozek. Jeden místní muž po delší konverzaci se dvěma staršími muslimy prohlásil, že mladíci byli původně hodní lidé.

Núria Perpiñáová z ripollské radnice, s níž reportéři deníku El País mluvili, byla krátce po čtvrtečním barcelonském útoku se sestrou jednoho z pachatelů, Mousy Oukabira. Rodinu s pěti dětmi zná roky. Oukabirova sestra nemohla pochopit, proč její bratr útočil. Řekla své společnici, že je přece Katalánka.

V Ripolli jsou všichni překvapení, jak se mohli stát teroristé z mladíků, kteří měli fotbalový tým a přátelili se s ostatní mládeží ve městě. Reportér listu El País zjistil, že v Ripolli žije asi 500 muslimů. Tvoří pět procent populace a jsou rozptýleni po celém městě. Perpiñáová je sousedka rodiny Júnise abú Jakúba, řidiče dodávky, která útočila v Barceloně. Několik dní byl na útěku a včera ho policie zastřelila.

Nebyl vůdce

Lidé, kteří dvaadvacetiletého mladíka znali, tvrdí, že nebyl schopen cokoliv vést. Perpiñáová, která s několika členy skupiny pracovala jako učitelka, tvrdí, že ty hrozné myšlenky jim musel nasadit do hlavy někdo cizí. Chlapci navštěvovali místní středisko prevence sociálního vyloučení, jedno ze 124 center, která zřídila katalánská vláda.

Další člen skupiny, už zmíněný Mousa Oukabir, si tam spolu s ostatními mohl dělat úkoly, zdokonalovat se v katalánštíně a získávat další podporu. Jenže minulý pátek nad ránem se podílel na útoku v Cambrils, při němž jeden člověk zemřel a pět lidí bylo zraněno. Policie ho zastřelila. Bylo mu 17.

Kdo měl na jednání mladíků vliv?

I vyšetřovatelé si jsou čím dál více jisti, že osobnost chlapců se změnila pod vnějším vlivem, píše deník El País. Katalánská policie zjišťuje, jakou roli hrál v jejich přerodu v radikály místní imám Abdelbaki Es Satty. Toho zabila exploze v Alcanaru, základně teroristické buňky. Do města Ripoll přišel před dvěma lety a sloužil v jedné ze dvou tamních mešit. Místní si podle listu všimli, že mladíci, z kterých se později stali teroristé, jsou velmi oddáni svému náboženství.

V Evropě pokračovala vlna islamistického teroru

Jeden z nich, Mohamed Hychami, patřil podle svých kolegů k nejzbožnějším zaměstnancům továrny Comforsa . Byl prý velmi zdvořilý, hodně se modlil, ale při zmínkách o náboženství se rozčílil. Byl údajně vůči firmě tak loajální, že před pár dny odložil dovolenou, když ho o to požádal šéf. Další z mladíků, Mohamed Houli, zraněný při explozi v Alcanaru, naopak chtěl volno s tím, že musí navštívit nemocnou matku v Maroku.

Mouše by neublížil

Podle jeho spolupracovníka ale zůstal ve městě. Bratry Mohameda a Omara Hychamiovy zastřelené policií v Cambrils, popisuje jejich učitelka Perpiñáová jako příkladné žáky, kteří nikdy nezvýšili hlas. Dalšího člena buňky, Saida Aallaau, prý někdy musela povzbudit. “Mouše by neublížil, takový budil dojem,” řekla učitelka Perpiñáová reportérům listu El País.

Ačkoliv útočníci pocházeli z městečka Ripoll na úpatí Pyrenejí, na útoky se připravovali v Alcanaru na samém jihu Katalánska. Tři sta kilomatrů od domova shromáždili více než stovku propanbutanových lahví a výbušninu známou mezi teroristy z Islámského státu pod zkratkou TAPT, říká se jí “satanova matka.” Islámský stát se přihlásil k útoku v Barceloně už po pár hodinách, připomíná El País. Skupina chystala v Barceloně nejméně jeden větší pumový atentát, ale po neplánovaném výbuchu v Alcanaru se rozhodla pro záložní plán s auty - zaútočila v Barceloně a Cambrils.

Útočníky pojí rodinné vazby

Podle deníku El País se ještě musí vyjasnit role imáma Es Sattyho v útocích, a to nejen v radikalizaci mladíků, ale i logistice akce. Ať už mladíky ovlivnil on nebo někdo jiný, byli rychle připravení a schopní útočit, píše deník. Nikdo z nich předtím nebyl usvědčen z žádných teroristických činů a nefiguroval v policejní databázi. Šéf katalánské regionální policie Josep Lluís Trapero zdůrazňuje, že byli velmi mladí.

Někteří se narodili v Maroku, další už v Ripolli. Zadržené a zastřelené pachatele útoků spojují rodinné vazby a podobný postup. Prvním zatčeným byl Driss Oukabir, jehož dokumenty se našly v dodávce po barcelonském útoku. Tvrdí ale, že doklady mu sebral mladší bratr. Zatčen byl i Mohamed Aallaa, vlastník Audi, ve kterém odjel jeho mladší bratr Said s dalšími čtyřmi lidmi útočit do města Cambrils, dočteme se ve španělském deníku El País.

autor: mam
Spustit audio