Kim Čong-un si upevňuje mocenskou pozici, do vládnoucího výboru země dosadil svou mladší sestru

12. říjen 2017

Severokorejský diktátor Kim Čong-un dosadil do nejužšího vedení země svou sestru Kim Jo-čong. Ústřední výbor vládnoucí Korejské strany práce ji před pár dny zvolil kandidátkou svého politbyra. Událost, vzhledem k jaderným ambicím a hrozbám severokorejského režimu, pečlivě analyzují západní média. Podle agentury Reuters jde o důkaz dalšího posilování pozic vůdce KLDR. Pro jeho sestru prý představuje tento akt radikální vzestup v politické kariéře. Jejího rostoucího vlivu si povšimli i ve Spojených státech. Už letos v lednu kvůli porušování lidských práv americký Kongres zařadil Kim Jo-čong na sankční seznam.

Povýšení této ženy podle pozorovatelů naznačuje, že právě ona zřejmě nahradí v nejvyšším vedení země Kimovu tetu Kim Kjong-hi. Ta se v minulosti pohybovala v nejvyšších patrech sevrokorejské politiky. Ovšem jen do chvíle, než synovec Kim Čong-un před třemi roky nechal popravit jejího manžela a prakticky druhého nejmocnějšího muže v KLDR, Čang Song-tcheka.

Podle britského Guardianu se Kim Čong-un během několika čistek postaral o odstranění zhruba 140 nejvýše postavených vojenských a státních činitelů. Teta a strýc přitom pomáhali koncem roku 2011 mladému Kim Čong-unovi po smrti jeho otce Kim Čong-ila v upevňování mocenských pozic. Podle analytiků právě oni dva v té době ve skutečnosti zemi vládli.

Neznámé osudy

Kim Kjong-hi, která byla sestrou předchozího severokorejského vůdce Kim Čong-ila, ale z veřejného dění náhle a záhadně zmizela. Objevily se i spekulace, že byla otrávena. Reuters ale s odvoláním na informace výzvědných služeb uvádí, že se teta současného diktátora, která sloužila vládnoucí straně třicet let, a v roce 2012 se vyšvihla až do jejího politbyra, léčí na neznámém místě na nespecifikovanou nemoc.

To osmadvacetiletá Kim Jo-čong nemusela na strmý vzestup čekat tak dlouho. V patriarchální severokorejské společnosti je ale teprve druhou ženou, která zasedne v exkluzívním mocenském klubu.

„Protože je žena, Kim Čong-un se pravděpodobně neobává, že by mohla jeho mocenské ambice bezprostředně ohrozit,“ cituje Reuters Mun Hjong-sika z jihokorejského Institutu pro národní bezpečnostní strategii. "Jak se říká, ‘krev je hustší než voda‘. Kim Čong-un si myslí, že může o pět let mladší sestře důvěřovat,“ shrnuje analytik.

Popravy a čistky

A takových lidí podle něj není věru mnoho. Potvrzují to případy popraveného strýce i tety uklizené do ústraní. V nemilost nedávno upadl i diktátorův nevlastní bratr Kim Čong-nam, který žil v exilu v Macau. Osudným se mu stalo, že veřejně kritizoval kroky vládnoucí dynastie.

Propagační plakát s portrétem Kim Čong-ila

Byl zavražděn prudce toxickou látkou, patrně na přímý rozkaz Kim Čong-una, myslí si podle Reuters někteří jihokorejští představitelé. Kim Čong-nama letos v únoru na letišti v Kuala Lumpuru otrávily dvě ženy, které v současnosti stojí před malajsijským soudem. Všeobecně se soudí, že jde jen o nastrčené figury a že všechny nitky vedou do Pchjongjangu.

Generační výměna

Profesor Kim Jong-hjon z univerzity Dongguk v Soulu zasazuje rodinné šarády do širších souvislostí. „Personálními změnami hodlá Kim Čong-un skoncovat s érou, kdy se jeho vyvolení prolínali s pohrobky vlády jeho otce. Je to generační výměna na klíčových stranických postech,“ dodává akademik.

Stejně jako Kim Čong-un je i jeho sestra potomkem tanečnice Ko Jong-hui, čtvrté životní partnerky jejich otce a bývalého diktátora Kim Čong-ila. Kim Jo-čong se poprvé objevila v médiích na fotografiích z konference Korejské strany práce v roce 2010.

Když se její bratr v roce 2014 nějakou dobu neobjevoval na veřejnosti, zřejmě kvůli nespecifikovaným zdravotním problémům, spekulovalo se, že zemi dočasně vede ona, píše britský list Guardian.

Krátce nato byla jmenována zástupkyní ředitele stranického výboru pro agitaci a propagandu. A během krátké doby se jí podařilo zcela proměnit veřejný obraz k moci se deroucího bratra. Prostým lidem ho dokázala vykreslit jako skromného a obětavého vůdce, kterému není lhostejný ani osud těch nejchudších obyvatel.

Dědečkova památka

Oba dva spolu neúnavně napříč celou zemí navštěvovali školy, továrny i farmy a Kim Jo-čong se sourozence snažila co nejvíce připodobnit k dědečkovi a zakladateli KLDR Kim Ir-senovi. A byla to ona, a nikoliv bratr, kdo světu předestřel umně propagovaný příběh bizarního přátelství Kim Čong-una s bývalou hvězdou americké NBA Dennisem Rodmanem. Ten navštívil Severní Koreu nejméně pětkrát, naposledy letos, připomíná Guardian.

V roce 2015 se Kim Jo-čong provdala za Čoe Songa, syna místopředsedy Korejské strany práce a brzy mu porodila prvního potomka. Její manžel byl shodou okolností před několika dny povýšen do vlivné armádní komise KLDR. Je otázkou, jak se bude kariéra diktátorovy sestry odvíjet. Konkurovat jí v této chvíli může snad jen bratrova manželka Ri Sol-Ču, podotýká na závěr agentura Reuters.

autor: smi
Spustit audio