Kim naznačil ochotu jednat o jaderném odzbrojení. Jen zástěrka, soudí jihokorejský expert

Severokorejský vůdce Kim Čong-un na schůzce se svým čínským protějškem Si Ťin-pchingem prohlásil, že Severní Korea je ochotná za určitých podmínek debatovat o svém jaderném odzbrojení.

Odborníci však varují, že by Kimova představa mohla být v rozporu s očekáváním Spojených států, soudí server rozhlasové stanice Hlas Ameriky.

Analytik think-tanku Atlantická rada Robert Manning upozorňuje, že Kim může požadovat zrušení americké „nepřátelské politiky“. Podle experta bude nejspíš chtít, aby Washington zmírnil sankce, ukončil americko-jihokorejská vojenská cvičení, stáhl jednotky z jihu poloostrova a zrušil svůj protijaderný deštník nad Jižní Koreou a Japonskem.

Kim Čong-un prohlásil, že za ústupky Pchjongjangu očekává „souběžná opatření“ ze strany Spojených států. Bývalý představitel amerického ministerstva zahraničí Evans Revere serveru potvrdil, že tyto požadavky jsou v souladu se severokorejskou definicí denuklearizace.

Severní Korea se podle něj „vágním naznačením ochoty“ k jadernému odzbrojení snaží jen získat čas, ve skutečnosti ale dosažení takového cíle v úmyslu nemá. A někdejší koordinátor procesu kontroly zbrojení ve vládě Baracka Obamy Gary Samore je přesvědčený, že jestli si Trump myslí, že na summitu s Kimem jaderného odzbrojení dosáhne, odejde s velkým zklamáním, cituje experty Hlas Ameriky.

Jel si Kim pro souhlas do Číny?

Situace se rychle proměňuje. Ještě nedávno bylo přelomovou zprávou oznámení o summitu obou Korejí, ale Kimova návštěva Pekingu ji trumfla, píše hongkongský deník South China Morning Post. Dodává, že Kimova schůzka se Si Ťin-pchingem jen zamlžila skutečné záměry Pchjongjangu na summitech s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem a Donaldem Trumpem.

Situaci ještě víc zkomplikoval Trumpův výběr známého zastánce tvrdé linie Johna Boltona do křesla poradce pro národní bezpečnost. Ve čtvrtek navíc americký prezident vzkázal, že možná odloží realizaci americko-korejské dohody o volném obchodu až na dobu po summitu s Kimem.

Logo

Ministři obou Korejí pro sjednocení se však na čtvrteční schůzce shodli, že mají i tak dost věcí k diskuzi a jejich cíle si „nejsou nepodobné“. Už zítra se sejdou znovu, aby projednali organizaci setkání korejských prezidentů. Přesto nelze přehlížet Kimovu návštěvu Pekingu.

Hongkongský list uvádí, že optimisté Kimovo setkání se Si Ťin-pchingem považují za příznivou předehru obou summitů, která naznačuje, že k nim severokorejský vůdce přistupuje s náležitou vážností.

Pesimisté však varují, že pekingská schůzka posílila Kimovu vyjednávací pozici a vyvolala pochybnosti o jeho skutečné motivaci. Kim možná do Pekingu zajel pro souhlas s tím, co hodlá na summitech nabídnout. Pokud je to pravda, pak to zpochybňuje opakované tvrzení Číny, že si jen přeje regionální stabilitu a nehraje v celé krizi žádnou zásadní roli.

Někteří pozorovatelé zase tvrdí, že summity k denuklearizaci nedospějí. Severní Korea si už vydobyla status jaderné mocnosti a je nepravděpodobné, že se ho vzdá po množství investovaných finančních prostředků a dekádách usilovné práce.

Střet zastánců tvrdé linie

Třeba jihokorejský profesor politologie Čche Čin-u je přesvědčený, že Kim jaderné odzbrojení nemá v úmyslu – chce prý jen vybřednout z obtížné situace způsobené dalšími americkými sankcemi a získat čas k dalšímu pokroku ve zbrojním programu. Akademik od summitů nečeká žádný průlom.

Dalším důvodem k pesimismu je i rozhodnutí Pchjongjangu jmenovat vedoucím severokorejské delegace Ri Son-kwona. Ten je pravou rukou generála Kim Jong-čchola, který dal v roce 2010 rozkaz k potopení jihokorejské námořní korvety, v jejíž útrobách zemřelo 46 námořníků.

V témže roce pak nařídil bombardování jihokorejského ostrova Jonpchjong, které zabilo čtyři lidi. Jmenování Riho může být Kimovou reakcí na Trumpovo přizvání Boltona, který několikrát podpořil preventivní útok na Severní Koreu.

To však nemusí být jediný důvod, proč Kim Riho jmenoval. Ri je zkušený vyjednavač, který má za sebou 27 schůzek s jižním sousedem, včetně summitů s bývalým jihokorejským prezidentem Ro Mu-hjonem. Vzhledem k rychlému vývoji situace se může do konce dubna ještě leccos změnit, upozorňuje South China Morning Post.

autor: gzb
Spustit audio