Kosovské dívence jménem Nezávislost je deset let. Se srbskými vrstevníky se nestýká

Dnes je tomu deset let, co kosovský parlament odhlasoval odtržení své historické země od Srbska. Týž den se podle agentury AFP narodila dívka, která dostala jméno Pavarësia, tedy Nezávislost. Deset let poté je typickou představitelkou zatím nejmladší evropské země – například v tom, že se nikdy nesetkala s jediným dítětem ze srbské menšiny, která žije poblíž.

Pavarësia bydlí ve vesničce Sllovi, což pochází z původního srbského názvu Slovinje. Na tři tisíce zdejších obyvatel jsou etničtí Albánci. Do metropole Prištiny je to směrem na sever jen dvacet kilometrů. A pouhé čtyři kilometry odtud leží srbská vesnička Dobrotin. Obě komunity spolu ale podle AFP sdílejí jen příjezdovou silnici, jinak se zcela ignorují.

V roce 1999 zde podle strýce školačky zabily srbské síly 38 Albánců. Vraždění a nenávist se hluboce vryly do zdejší mentality. Albánské a srbské děti chodí do oddělených škol a vyučování probíhá v odlišných jazycích, albánštině a srbštině. Prostoru pro porozumění je stále méně.

Pavarësiina čtyřiatřicetiletá matka vzpomíná, že dcera přišla na svět ve chvílích, kdy v televizi četli text vyhlášení nezávislosti. Podle AFP ale malá země stále zápasí o mezinárodní uznání. Stát dosud akceptovalo na 115 zemí, Srbsko a Rusko ale mezi nimi nebyly. Kosovo není ani členem OSN a jeho hospodářská situace je velmi neutěšená.

Pavarësia si prý význam svých „dvojitých“ narozenin uvědomila, když jí bylo zhruba pět let. S novináři se bavit umí a reportérovi AFP řekla, že si připadá trochu jako celebrita. Jinak je to ale dívka jako každá jiná. Její učitel tvrdí, že je velmi nadaná, ale její vzdělání prý probíhá v obtížných podmínkách. Do školy se dostane jen v odpoledních hodinách, její osmiletý bratříček zase chodí na dopoledne.

Nejmladší evropská země je podle AFP také tou nejchudší. Kosovo není schopné zajistit svým dětem plnohodnotnou školní docházku. Na 370 tisíc žáků a 23 tisíc učitelů jde z rozpočtu ročně jen 55 milionů eur. Pavarësia sní o studiu ve Spojených státech, poté by se ale chtěla vrátit domů a žít v Kosovu. Ráda by měla i nějaké zahraniční přátele. „Ale Srbové mezi nimi nebudou,“ odmítá dívka.

autor: rma
Spustit audio