Král fake news je mrtvý. Z Obamy udělal homosexuálního muslima, z Trumpa prezidenta

1. říjen 2017

Paul Horner nechvalně proslul v průběhu amerických prezidentských voleb v roce 2016 jako šiřitel nepravdivých zpráv na internetu. Teď tento 38letý muž zemřel nedaleko Phoenixu v americkém státě Arizona.

Mluvčí úřadu šerifa v arizonském okrese Maricopa Mark Casey řekl, že úřady Hornera našly mrtvého v jeho posteli, píše na svém serveru britský deník Independent.

Zástupce místních vyšetřovatelů dodal, že pitva nezjistila žádné náznaky násilné smrti. Policejní mluvčí připomněl, že Horner měl už v minulosti problémy se závislostí na léky na předpis. „Důkazy z místa úmrtí naznačují, že mohlo jít o náhodné předávkování,“ dodal Casey.

Horner byl známý psaním nepravdivých a poplašných historek a zpráv. Jeho činnost tedy spočívala v šíření takzvaných internetových hoaxů, kterým na Facebooku a dalších sociálních sítích uvěřily tisíce lidí.

Mezi těmito zprávami byla i jedna, která nepravdivě tvrdila, že teď už bývalý americký prezident Barack Obama je homosexuál a radikální muslim. Independent zmiňuje také falešnou zvěst, které uvěřila i americká televizní stanice Fox News. Ve svém zpravodajství v souladu s Hornerem tvrdila, že Obama financuje muslimské muzeum.

Jiný hoax tvrdil, že protestující dostali tisíce dolarů, aby demonstrovali na předvolebních shromážděních Donalda Trumpa v průběhu jeho prezidentské kandidatury ve Spojených státech.

Trumpovi pomohl, ale nefandil

Independent v této souvislosti píše, že Horner získal na významu právě během prezidentské kampaně, ve které o Bílý dům bojovali Donald Trump a Hillary Clintonová. Tehdy výskyt falešných zpráv na sociálních sítích dosahoval rekordních objemů.

Paul Horner

Autor takzvaných fake news v interview pro americký deník Washington Post v roce 2016 prohlásil, že „Donald Trump získal Bílý dům díky němu“. Horner dodal, že podporovatelé bývalého podnikatele a realitního magnáta si neprověřovali tvrzení v publikovaných odkazech a naopak je skoro automaticky sami dále zveřejnovali mezi své internetové kontakty.

Independent přináší slova J. J. Hornera. Ten britskému deníku řekl, že jeho bratr Paul bral svou práci jako satiru. A vysvětlil, že už v mládí měl jedinečné oko na zavádějící informace a pokrytectví, což později v internetovém světě „zabralo jako efektivní prostředek, který lákal uživatele internetu, aby si informace s chytlavým titulkem otevřeli.“

„Myslím, že za velkou částí jeho práce byla velká porce geniality. Posouval dále myšlenky, kterým lidé chtěli věřit nebo je pokládali za možné,“ řekl o svém zesnulém sourozenci J. J.

Paul podle svého bratra už od dětství kreslil politické karikatury a zajímal se o politiku. J. J. Horner také zdůraznil, že byť byl jeho sourozenec označovaný za podporovatele Donalda Trumpa, opak byl pravdou.

autor: thk
Spustit audio