Kypr neobnoví mírové rozhovory. Na vině je spor s Tureckem o těžbě zemního plynu

Rozhovory o sjednocení etnicky rozděleného Kypru není možné obnovit, dokud bude Turecko blokovat průzkum ložisek zemního plynu u pobřeží ostrova. Informuje o tom agentura AP s odvoláním na vládní zdroje Kyperské republiky, která na ostrově ve Středozemním moři představuje jedinou mezinárodně uznávanou entitu.

Turecké válečné lodě už téměř týden brání těžařským plavidlům provádět průzkumné vrty u pobřeží Kypru, kde chce italský koncern ENI začít s těžbou zemního plynu.

Ankara tvrdí, že jde o pouhé vojenské manévry. Turecko si nicméně na naleziště dělá nároky a tvrdí, že jejich průzkum popírá práva kyperských Turků. Tedy obyvatel Severního Kypru, který ale mezinárodní komunita neakceptuje.

AP se odvolává na prohlášení mluvčího kyperské vlády Nikose Christodoulidese. Po setkání mezi předsedkyní mírové mise OSN na Kypru (UNFICYP) Elizabeth Speharovou a kyperským prezidentem Nikosem Anastasiadisem mluvčí novinářům řekl, že „prezident je připraven obnovit mírové rozhovory, pokud Ankara ukončí svou blokádu“.

Vůdce kyperských Řeků Anastasiadis zástupkyni Spojených národů prý také vzkázal, že je ochotný obnovit jednání s vůdcem kyperských Turků Mustafou Akincim. Nicméně jen za předpokladu, pokud v oblastech, v nichž Kypr vydal povolení k vrtání, „už vícekrát neuvidí podobné chování,“ jakého se teď dopouští Ankara, informuje agentura AP.

autor: thk
Spustit audio