Lech Wałęsa navrhuje uvalit na polskou vládu sankce

Bývalý polský prezident Lech Wałęsa navrhuje uvalit sankce na polské vládní politiky. Výzvu zahrnul do své reakce na novoroční kázání gdaňského arcibiskupa Slawoje Leszka Głódźe, ve kterém zaznělo, že o polských záležitostech nesmí rozhodovat ani ulice, ani zahraničí, tedy ani „ruka hrozící z Bruselu polským zákonům“.

Wałęsa nabádá polského arcibiskupa, aby se staral o církevní záležitosti a přenechal politiku politikům. Arcibiskup Głódź podle něj nechápe, že se moc dělí na zákonodárnou, výkonnou a soudní. „Je to stará škola, myslí si, že vláda strany Právo a spravedlnost pochází od Pánaboha,“ cituje exprezidenta Wałęsu polský deník Rezeczpospolita.

Ve věcích víry se bývalý disident podle vlastních slov podřizuje církvi. Ale s arcibiskupem se neshodne v tom, že se má v polských kostelech řešit politika. Za komunismu podle něj měli Poláci zacpaná ústa, neexistovala svoboda projevu, a proto za ně tehdy mluvila církev. Dnes taková potřeba neexistuje. Nicméně Právo a spravedlnost (PiS) by prý nevyhrálo volby, kdyby si nevyprosilo podporu u církevní hierarchie. Proto je podle Wałęsy dodnes závislé na církvi.

Ztrácíme svobodu i dělbu moci

Za odpověď arcibiskupovi Głódźovi se na Lecha Wałęsu snesla vlna kritiky. Na stránkách Rzeczpospolity nicméně bývalý polský lídr vysvětluje, že byl odjakživa terčem kritiky, že se jeho názory vždy někomu nelíbily, ale kvůli tomu nepřestane říkat, co si myslí.

Wałęsa upozorňuje, že pokud se bude situace v zemi vyvíjet jako doposud, o polských záležitostech brzy začne rozhodovat Moskva. Není si přitom jistý, zdali je to ze strany kabinetu ve Varšavě jenom hloupost, nebo už zrada.

Lidé jsou podle něj příliš unavení na to, aby pátrali po pravdě. Sledují státní televizi, která je dostupná na většině území Polska, a jsou prý pod vlivem státní propagandy. „Slepě poslouchají jen arcibiskupa Głódźe, politiky Práva a spravedlnosti a novináře, kteří je podporují. Ale na to, aby si sami ověřovali fakta a detaily, už nemají sílu,“ domnívá se Wałęsa.

Logo

V uplynulém roce podle něj Polsko přišlo o svobodu a dělbu moci, které se podařilo obnovit po pádu komunismu. To vše je teď prý v troskách a po vládě bude podle něj těžké dát do pořádku záležitosti doma i v zahraničí.

Západ musí pomoci

Polsko nyní patří do rodiny evropských národů a musí znát svá práva, ale také své povinnosti. Wałęsa si myslí, že země nesmí myslet v kategoriích státečků, ale v kategoriích Evropy – tedy společenství, které Poláci spoluvytvářejí.

Vládnoucí strana Právo a spravedlnost podle Lecha Wałęsa sice vyhrála volby, ale nezískala v Sejmu ústavní většinu. A to co, provádějí, je podle něj změna sytému, kterou lid neodsouhlasil. Aby lidé nemuseli vyjít do ulic, aby se zabránilo bití, musí Polsku pomoct Evropská unie, je přesvědčený Wałęsa.

„Vyzýval jsem a budu dál vyzývat, aby naši západní přátelé neustoupili vládě Práva a spravedlnosti ani o milimetr. Jestli nám nepomohou, v Polsku může dojít k tragédii. Musíme prosit Západ, aby projevil solidaritu a nedopustil v Polsku rozbití demokracie, kterou jsme si vybojovali,“ říká Lech Wałęsa.

Evropská unie by podle něj udělala správně, kdyby na politiky ve Varšavě uvalila sankce. Ty by se prý neměly týkat celého Polska, ale měly by dopadnout adresně na ministry a poslance za Právo a spravedlnost.

„Nepouštět je na Západ. Nejezdit za nimi s delegacemi. Zablokovat jim konta. Je ale třeba udeřit na politiky, kteří špatně řídí Polsko a ne na všechny Poláky,“ dodává v rozhovoru pro deník Rzeczpospolita bývalý polský prezident Lech Wałęsa.

autor: Jan Machonin
Spustit audio