Lednička se stává bitevním polem ve válce o záchranu planety. Zvítězí vegani?

Kdybychom všichni šli cestou veganů, světové emise z potravin by do roku 2050 poklesly o 70 procent - Foto:  Rockspindeln, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) (CC BY 2.0)

Kdybychom všichni šli cestou veganů, světové emise z potravin by do roku 2050 poklesly o 70 procentFoto:  Rockspindeln, Attribution 2.0 Generic (CC BY 2.0) (CC BY 2.0)

Co by se stalo, kdyby se všichni lidé na naší planetě stali vegany a začali konzumovat pokrmy bez mléka, masa, medu a všech dalších produktů živočišného původu? Jistě, jde o hypotetickou otázku, která se však v současnosti jeví relevantněji než kdykoliv předtím, domnívá se server BBC.

Myšlenka, že by všichni zvolili veganskou stravu, se zdá být zcela extrémní. Jenže jen v poslední dekádě, roste počet lidí, kteří se ve Velké Británii vydali touto cestou, raketovou rychlostí. V současnosti vegetariánský či veganský způsob stravy preferuje půl miliónu Britů. A ve věkové skupině 16 až 24 let ji vyznává dvacet procent lidí. 

Obchodní řetězce se rychle přizpůsobují poptávce a životu bez masa a mléka se oddává stále více celebrit. Ale i pro vědce, politiky a ekonomy se veganská budoucnost stává velmi zajímavou. Z jednoho prostého důvodu, a tím je udržitelný rozvoj a ozdravení ohroženého ekosystému planety, píše BBC. 

Lednička jako bitevní pole 

Zdá se to neuvěřitelné, ale i naše lednička je bitevním polem boje proti globálnímu oteplování. Stěží nás napadne, že produkce jídla živočišného původu je odpovědná za celou čtvrtinu všech emisí skleníkových plynů. Kromě toho maso a mléčně výrobky v sobě skrývají převážnou část uhlíkové stopy. 

Kdybychom všichni šli cestou veganů, světové emise z potravin by do roku 2050 poklesly o sedmdesát procent, cituje z odborných studií BBC. Experti z Oxfordské univerzity zase vyčíslili ekonomický dopad tohoto rozhodnutí. Podle nich by dosáhl přibližně 440 miliard liber. 

Jsou tu ale různá ale. Pokud jste vegan, ještě to neznamená, že se nutně stravujete zdravě. Můžete odvrhnou některé, z vašeho hlediska nezdravé či dokonce škodlivé potraviny, ale na druhé straně hrozí riziko, že opomenete životně důležité živiny. Ať už jíte maso, nebo ne. 

Příliš velká daň za nezdravý životní styl 

Nezdravý životní styl, na němž se podepisuje velkou měrou konzumace masa a živočišných tuků, si vybírá příliš velkou daň - Foto:  Navin75, zdroj: Flickr,  CC BY-SA 2.0

Nezdravý životní styl, na němž se podepisuje velkou měrou konzumace masa a živočišných tuků, si vybírá příliš velkou daňFoto:  Navin75, zdroj: Flickr, CC BY-SA 2.0

Veganské diety mají přirozeně nízký obsah vápníku, vitamínu D, železa a dalších důležitých prvků. Některé produkty navíc obsahují spousty kokosového oleje, který má vysoký obsah nasycených tuků. Na druhé straně je však už prokázáno, že nezdravý životní styl, na němž se podepisuje velkou měrou konzumace masa a živočišných tuků, si vybírá příliš velkou daň. 

Je spojen s mnoha vážnými zdravotními problémy, včetně srdečních onemocnění, některých typů rakoviny, diabetu a obezity. V roce 2015 Světová zdravotnická organizace zašla tak daleko, že zařadila některé druhy masa, a hlavně uzeniny, do kategorie karcinogenů. Spolu s alkoholem, azbestem nebo arzenem, podotýká BBC. 

Některé vědecké studie předpokládají, že celosvětově praktikovaná veganská strava by přinesla dramatické snížení počtu úmrtí. Globálně možná až o osm miliónů ročně. A ekonomický výhled? Redukce nákladů na zdravotní péči v řádech stovek miliard ročně.
A další provokativní otázka : Učinila by veganská budoucnost přítrž hladu a chudobě? I zde jsou experti opatrní. Nicméně se mohou opřít o některá už prokázaná vědecká zjištění. 

Úspora prostoru, vody i energie 

Jídlo živočišného původu, a hlavně výroba masa z hospodářských zvířat, vyžaduje 17krát větší půdní rozlohu, 14krát více vody a 10krát více energie - Foto:  Xcx, Public domain

Jídlo živočišného původu, a hlavně výroba masa z hospodářských zvířat, vyžaduje 17krát větší půdní rozlohu, 14krát více vody a 10krát více energieFoto:  Xcx, Public domain

Jídlo živočišného původu, a hlavně výroba masa z hospodářských zvířat, vyžaduje 17krát větší půdní rozlohu, 14krát více vody a 10krát více energie, než je tomu při produkci potravin pro vegetariány a vegany, cituje BBC ze studie publikované v časopise American Journal of Clinical Nutrition. 

A tento trend má v budoucnu jen posilovat. OSN odhaduje, že na planetě bude za padesát let žít namísto dnešních sedmi miliard, zhruba deset a půl miliardy lidí. Budeme-li chtít všechny nasytit, bude třeba současný stav produkce potravin od základů změnit. Třeba i důrazem na omezení konzumace živočišných produktů. 

Na druhé straně však bychom měli mít na paměti, že člověk chová zvířata, která mu poskytují obživu, zhruba deset tisíc let. A projevuje se to nejenom na talíři. Zvířata hrají v naší náboženské a kulturní identitě velice důležitou roli. A navíc celosvětová výroba masa a mléka dnes poskytuje po celém světě práci milionům lidí, často ve velmi chudých oblastech.  

Kam se zvířaty? 

Kam by se ale všechna zvířata poděla? Ptá se BBC. Miliardy živočichů, kteří už nebudou figurovat na našich jídelních lístcích, by šlo těžko vrátit do lůna přírody. Čekalo by je utracení či dožití v útulcích. Tento překotný scénář však není ani realistický, ani žádoucí. Namísto toho by bylo třeba tváří v tvář klesající poptávce v dlouhé perspektivě utlumovat chovy. 

Zvířata jsou totiž dnes chována mnohem intenzivněji, než je tomu v přírodě. Stejně jako u všech volně žijících živočichů, bude jejich stav, vzhledem k dostupnosti potravy a proměnlivým podmínkám, kolísat. Všechny tvory ale nelze osvobodit. Některá plemena z farem, jako jsou například kuřecí brojleři, jsou už od svých předků tak vzdálena, že by ve volné přírodě nepřežila ani den. 

Ale jiní tvorové, třeba prasata nebo ovce, by se mohli v průběhu času vrátit do lesů a na pastviny. Příroda totiž vždy dokáže nalézt rovnováhu. Jen jí v tom člověk nesmí překážet, vyvozuje BBC

Pořad: Svět ve 20 minutách  |  Stanice: ČRo Plus
Čas vysílání: pondělí-pátek 19:10; sobota a neděle 14:10 (repríza 06:07)  |  Délka pořadu: 20 minut  
 

Nové články v rubrice

Sledujte nás

Radiofórum

Mobilní verze | Podmínky užití | English
© 1997-2017 Český rozhlas

Tento web používá k analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace