Letošní rok byl obzvlášť nelítostný k dětem, nešetřil jejich životy, ani možnost se vzdělávat

28. prosinec 2017

Rok 2017 byl mimořádně krutý pro děti, upozorňuje Dětský fond OSN neboli UNICEF v nejnovější zprávě, kterou cituje britský Guardian. Děti ve válečných zónách jsou stále častěji využívány jako zbraně – jsou donucovány k boji nebo sebevražedným atentátům anebo slouží jako lidské štíty. Válčící strany v uplynulém roce „nehorázně přehlížely mezinárodní humanitární právo a běžně útočily i na děti“, zdůrazňuje UNICEF.

Znásilňování, nucené sňatky, únosy a otrocká práce patřily k obvyklým taktikám v Iráku, Sýrii, Jemenu, Nigérii, Jižním Súdánu i Barmě. A po osvobození ze zajetí extremistů jsou děti často obtěžovány bezpečnostními silami. Jiné zase trpí následkem bojů, podvýživy a nemocí z nedostatku či absence vody, jídla a hygieny.

Vše, o co děti přišly

Ozbrojené konflikty v roce 2017 zabránily 27 milionům dětí chodit do školy. Islamistická skupina Boko Haram, která působí v Nigérii, Čadu, Nigeru a Kamerunu, letos přinutila nejméně 135 dětí k sebevražedným atentátům. Je to skoro pětkrát víc než loni. Ve Středoafrické republice jsou děti znásilňovány, zabíjeny a nuceny bojovat. Násilnosti vyhnaly z domovů přes 850 tisíc dětí v Demokratické republice Kongo, kde ozbrojenci záměrně zaútočili na více než 200 zdravotních středisek a 400 škol.

V Somálsku bylo v prvních deseti měsících roku skoro 1 800 dětí donuceno bojovat a v Jižním Súdánu jich takto bylo zneužito od roku 2013 přes 19 tisíc. V Jemenu už nejméně 5 tisíc dětí zahynulo a jeden a tři čtvrtě milionu dalších trpí podvýživou. V Iráku a Sýrii slouží jako lidské štíty a v Afghánistánu jich za první tři čtvrtletí přišlo skoro 700 o život v bojích, cituje Guardian zprávu UNICEFu.

autor: gzb
Spustit audio