Lidé žijící blízko rušných silnic trpí častěji demencí, tvrdí nový výzkum

Zhruba 10 procent případů demence u lidí, žijících do 50 metrů od rušné silnice, může souviset s automobilovým provozem. Tvrdí to studie, publikovaná v lékařském časopise Lancet, informuje stanice BBC.

Vědci, kteří v Kanadě jedenáct let sledovali skoro dva milióny lidí, říkají, že znečištění vzduchu nebo hlučný provoz mohou přispívat ke zhoršení činnosti mozku.

Odborníci na výzkum demence ve Spojeném království k tomu uvádějí, že poznatky vyžadují další výzkum, ale jsou „jistě pravděpodobné“.


Demencí trpí skoro 50 miliónů lidí na celém světě. Příčiny nemoci, která zbavuje lidi jejich vzpomínek a rozumových schopností, ale neznáme. Nejlepší prevencí je podle BBC dělat věci, které prospívají zbytku těla: cvičit, zdravě jíst a přestat kouřit.

Zmíněná studie, uveřejněná v časopise Lancet, zkoumala skoro dva miliony lidí v kanadské provincii Ontario mezi lety 2001 až 2012.

Mezi těmi, kteří bydleli do 50 metrů od hlavních silnic, byl o sedm procent vyšší podíl nemocných než mezi lidmi žijícími 300 metrů daleko.

Čtěte také

Studie tvrdí, že 7 až 11 procent případů demence u lidí, žijících do 50 metrů od silnice, může způsobovat automobilový provoz, čteme na serveru stanice BBC. Hong Chen, lékař z Ontaria a jeden z autorů zprávy, řekl, že vzrůstající populační růst a urbanizace způsobily, že lidé žijí blíže k místům, kde je rušný provoz. „Musíme tento efekt dále zkoumat – podstatné je hlavně odlišit vliv různých aspektů automobilového provozu, jako je znečištění zvuku a hluk,“ cituje ho BBC.

Vědci tvrdí, že škodlivý vliv může mít hluk, ultrajemné částice, oxidy dusíku a částečky pneumatik. Studie se ale zabývala jen tím, kde lidé, trpící demencí, bydlí. Nemůže sloužit jako důkaz, že blízkost silnice nemoc způsobila.

Protihluková stěna na Karlovarské ulici v Praze

„Je to důležitý výzkum,“ říká profesor Martin Rossor, který působí v britském National Institute for Health Research jako ředitel pro výzkum demence. Dodal: „Dopady jsou malé, ale v případě onemocnění, které zasahuje tak velkou část populace, můžou mít velký význam.“ Profesor Tom Dening, ředitel Centra pro demenci na univerzitě v Nottinghamu, řekl, že závěry výzkumu jsou „zajímavé a provokativní.“

Podle něj je „jistě možné, že znečištění vzduchu výfukovými plyny může přispět ke vzniku patologií mozku, které časem mohou zvýšit riziko demence… život v oblastech, kde je silné znečištění vzduchu, je mimořádně nepříjemný a sotva můžeme předpokládat, že komukoliv prospívá.“

autor: mit
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.