Litevský gang v Británii kradl oblečení pro charitu. Zneužíval k tomu tisícovku otroků

Oběti moderního otroctví z východní Evropy jsou ve Velké Británii využívány ke shromažďování oděvů, které dříve domácnosti darovaly pro charitativní organizace. Zjistila to britská policie. Tisíc údajných otroků bylo v pondělí zachráněno při zásahu proti organizované skupině vedené Litevci.

Informuje o tom deník The Times.

S osvobozenými lidmi se údajně obchodovalo a následně byli převezeni do severní Anglie, kde byli drženi ve společném ubytovacím zařízení. Jejich mzdy a výnosy byly kontrolovány vůdci zločinecké organizace.

Je to poprvé, kdy je otroctví spojováno s krádežemi pytlů oděvů darovaných charitám. Gangy, často z východní Evropy, vytvořily falešné charity, aby organizovaly darovací akce. Další taktikou je pak návštěva pouličních shromažďovacích míst, kde tašky s oblečením otroci sbírali před příjezdem zástupců oprávněných organizací.

Policejní vyšetřovatel Steve Barron si trochu překvapivě myslí, že legitimní charity si litevskou skupinu najaly, aby pro ně věci shromáždila. „Nemyslíme si ale, že by kterákoliv z charit věděla, že ti, co dary vybírali, byli potenciálními obětmi moderního otroctví a obchodování s lidmi,“ vysvětluje strážce zákona.

Litevští sběratelé oblečení v Británii působí od začátku století. Předpokládá se, že charity ročně ztratí přes 10 milionů liber. A to buď proto, že peníze nejsou převedeny, nebo proto, že se k nim oblečení určené na charitu ani nedostane kvůli falešným výběrčím, uzavírají The Times.

autor: per
Spustit audio