Lovec válečných zločinců Rommel našel dalších osm lidí, kteří mohou být souzeni

Hlavní německý lovec válečných zločinců Jens Rommel našel ještě osm žijících lidí, kteří pracovali v nacistických koncentračních táborec a mohli by být postaveni před soud.

Zdroj: agentura Reuters

Jde o čtyři muže a čtyři ženy, kteří jsou podezřelí, že dělali dozorce, sekretářky a telefonní spojovatelky v táboře Stutthoff nedaleko dnešního Gdaňsku. Německá prokuratura teď prověří, zda je možné je obžalovat z napomáhání vraždám. Jens Rommel je ředitelem Centrálního úřadu vyšetřování nacistických zločinů v Ludwigsburgu. Úřad sám obžaloby nepodává, jen shromažďuje informace pro státní zástupce.

Všichni podezřelí jsou stejně jako ostatní žijící svědci nacistického vraždění v pokročilém věku, a vznesení obžaloby je tak závod s časem. Ministři spravedlnosti spolkových zemí dali loni Rommelovi ještě deset let, aby ve svém pátrání pokračoval. Novou naději na odsouzení válečných zločinců poskytl úřadu v Ludwigsburgu v roce 2011 případ Johna Demjanjuka, který byl dozorcem ve vyhlazovacím táboře Sobibor. Poprvé byl tehdy odsouzen člověk bez přímých důkazů, že se na vraždění podílel – soudu k jeho odsouzení na pět let vězení stačilo, že Demjanjuk o vyvražďování Židů věděl, píše agentura Reuters.

autor: gzb
Spustit audio