Macron chce suverénní Evropu v čele s Paříží a Berlínem

27. září 2017

Francouzský prezident Emmanuel Macron ve včerejším projevu vyzval německou kancléřku Angelu Merkelovou ke společnému budování nové Evropy. „Potřebujeme silnou a suverénní Evropu, která zaujme své místo ve světě,“ prohlásil Macron v projevu na pařížské Sorbonně. O prezidentově řeči se rozpisuje německý list Süddeutsche Zeitung. Podle Macrona jen suverénní Evropa zvládne čelit výzvám globalizace, zajistí bezpečnost svých občanů a poskytne dobré perspektivy mladým lidem. V souvislosti s výsledkem německých parlamentních voleb, kdy tradiční strany ztratily velké množství hlasů, francouzský prezident vybízí k ostražitosti.

„Nacionalistům nesmíme dát žádný prostor! Nemáme jinou volbu!“ prohlásil Macron. Zároveň vyzval k tomu, aby každý na svém místě převzal odpovědnost. Šéf Elysejského paláce v silné Evropě vidí budoucnost, identitu a záruku míru.

Jak německý deník dále píše, francouzský prezident předložil rozsáhlý návrh unijních reforem a vyzval kancléřku Merkelovou k jejich podpoře. Podle Macronových slov je pro Evropu rozhodující francouzsko-německé partnerství.

Proto Merkelové nabídl možnost, aby obě země do roku 2024 sjednotily své nejdůležitější zákony a vytvořily společný trh. Macron přitom předpokládá, že kancléřka nabídku přijme, soudí Süddeutsche Zeitung.

Snaha o převrat

Francouzský prezident se tak podle něj snaží o společenský a kulturní převrat v Evropě. Podle Macronových představ by mělo skončit samotářství jednotlivých států a Evropa by měla v důležitých politických otázkách nastavit jednotné postupy.

V čele s Paříží a Berlínem by starý kontinent měl dojít ke shodě na řešení problematických oblastí, jako jsou ochrana vnějších hranic, migrace a azylová politika, kriminalita, minimální mzda, rozšiřování eurozóny nebo boj s terorismem.

Macron chce do roku 2020 založit obranný rozpočet Unie a také společné vojenské intervenční síly. Evropa podle jeho názoru potřebuje unijní imigrační úřad, který by rychleji vyřizoval žádosti o azyl. Za důležité označil také zastavení finančních toků teroristickým organizacím.

Srdce Evropy s kompromisy

A protože francouzský prezident považuje eurozónu za srdce Evropy, vybídl Merkelovou k tomu, aby dělala v otázce rozšiřování eurozóny kompromisy. Opětovně proto vyzval ke zřízení funkce evropského ministra financí a k založení společného rozpočtu.


„Nejde přitom jen o placení společných dluhů, ale také o boj proti nezaměstnanosti a lepší zvládaní hospodářských krizí,“ zdůvodnil svůj postoj Macron.

List Süddeutsche Zeitung podotýká, že Macron si svůj projev pečlivě načasoval. Usiluje totiž o to, aby Merkelová jeho návrhy vnesla do koaličního vyjednávání o nové podobě německé vlády. Ohlasy na prezidentův projev z kancléřství jsou ale pozitivní. Podle některých jeho představitelů byl Macronův projev zajímavým příspěvkem, o kterém je třeba diskutovat.

Reakce se liší

Zástupci stran, které by mohly ve spolkové zemi vytvořit koalici, ale na Macronova slova reagovali různě. Například šéf Zelených Cem Özdemir Macronovým návrhům vyjádřil podporu a řekl, že francouzský prezident má odvahu k provedení náročných francouzských reforem. „A to ho dělá důvěryhodným také v otázce reforem evropských,“ řekl Özdemir.


Také Alexander Graf Lambsdorff z liberálně pravicové FDP považuje Macrona za odvážného. Nesouhlasí ale se všemi jeho návrhy. „Nepotřebujeme více státu a více daní. Eurozóna potřebuje být více konkurenceschopná. Ale nepotřebuje další peníze,“ řekl listu Süddeutsche Zeitung Lambsdorff.

autor: rer
Spustit audio