Maďarsko reagovalo protinávrhem na žalobu Evropské komise. Uprchlíci jsou podle země bezpečnostní riziko

23. březen 2018

Na žalobu Evropské komise k Soudnímu dvoru Evropské unie proti Česku, Maďarsku a Polsku pro nesplnění právních povinností týkajících se přemisťování uprchlíků zareagovalo Maďarsko podáním protinávrhu. Píše to na svých stránkách slovenská tisková agentura TASR s odvoláním na informace svého zpravodaje a maďarské tiskové agentury MTI.

Budapešť se podle slov státního tajemníka maďarského ministerstva spravedlnosti Pála Völnera obrátila na unijní soud v Lucemburku v průběhu tohoto týdne. Mezi předloženými maďarskými argumenty figuruje mimo jiné skutečnost, že termín pro splnění rozhodnutí Evropské komise vypršel už loni v září.

Bezpečnostní hlediska

Maďarsko jako tezi proti uprchlickým kvótám uvedlo i bezpečnostní hlediska. „Cílem bruselských útoků je, aby v Maďarsku vznikla vláda, která splní rozhodnutí týkající se přistěhovalectví. Bez dotázání se na názor parlamentu ale není možné do země přijmout přistěhovalce,“ dodal Pál Völner.

„Zájem občanů“

Evropská komise uvedla, že podniká právní kroky proti těm členským státům, které nesplnily své povinnosti podle unijního práva. Cílem těchto rozhodnutí, která se týkají různých odvětví a oblastí unijní politiky, je prý zajistit řádné uplatňování práva Evropské unie „v zájmu občanů a podniků“.

Agentura TASR připomíná, že Komise 15. června 2017 zahájila právní řízení o nesplnění povinnosti proti Česku, Maďarsku a Polsku. Odpovědi, které evropská exekutiva dostala od vlád těchto tří členských států, ale nepovažuje za uspokojivé. Proto se Komise rozhodla pro další krok v rámci řízení o nesplnění povinnosti a v loňském červenci zaslala do Prahy, Budapešti i Varšavy odůvodněná stanoviska.

Porušení povinností

Trojice středoevropských států ale porušuje své právní povinnosti i nadále, a to přesto, že Soudní dvůr Evropské unie v září 2017 ve svém rozsudku potvrdil platnost mechanismu nouzového přemístění žadatelů o azyl z území Řecka a Itálie. Odpovědi ze strany tří vlád byly opětovně v Bruselu posouzeny jako neuspokojivé. Nicméně Česko, Maďarsko a Polsko dosud nedaly najevo, že se budou podílet na implementaci mechanismu nouzových relokací, uzavírá slovenská tisková agentura TASR.

autor: thk
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.