Maskovaný řidič se pokusil vjet do davu lidí v Antverpách. Kufr měl plný zbraní

24. březen 2017

Jen den po útocích v Londýně se muž pokusil najet autem do davu v nákupní čtvrti belgického města Antverpy. Vojákům se podařilo vozidlo zastavit až na parkovišti u řeky Escaut.

Útočník vjel ve čtvrtek okolo jedenácté hodiny autem do pěší zóny s obchody v ulici De Meir v Antverpách. „Vozidlo jelo vysokou rychlostí po ulici a lidé museli uskakovat na bok,“ citoval tamního policejního ředitele belgický deník La Derniere Heure.

Vojáci se neúspěšně pokusili řidiče zastavit, ale ten jim unikal až po nábřeží řeky Escaut protékající přes Antverpy. Projel také na červenou. Vozidlo příslušníci belgických ozbrojených složek zastavili až na parkovišti na nábřeží.

Zadrženého řidiče úřady identifikovaly jako Mohameda R. narozeného v roce 1977. Belgická federální prokuratura uvedla, že se jedná o Francouze, který byl v zemi sousedící s Belgií také přihlášený k trvalému pobytu. Muž je severoafrického původu, pravděpodobně Tunisan, píše belgický deník.

Dobře odvedená práce

V kufru vozidla bezpečnostní složky našly větší množství zbraní, včetně těch, jaké policisté používají při potlačování demonstrací, píše americký deník New York Times. Dále nádobu s nespecifikovanou tekutinou, informovala prokuratura. Na místě zasahovali pyrotechnici. Auto už z parkoviště odvezla odtahová služba.

Incident se obešel bez obětí a raněných. Belgický premiér Charles Michel na sociální síti Twitter informoval, že situaci velmi podrobně sleduje. A pochválil bezpečnostní složky za dobře odvedenou práci.

Incident v Antverpách se odehrál necelých dvacet čtyři hodin po teroristickém útoku v Londýně. Při něm řidič autem srazil chodce na Westminsterském mostě. Následně vystoupil z auta a ve vchodu na pozemek britského parlamentu pobodal policistu. Kromě útočníka při činu zahynuli tři lidé včetně pobodaného policisty. Čtvrtá oběť, starší muž, zemřel ve čtvrtek večer v nemocnici.

Logo

Antverpský starosta Bart De Wever, který je i předsedou protiimigračně zaměřené strany s názvem Nová vlámská aliance, svolal krátce po incidentu tiskovou konferenci. V přítomnosti městského šéfa policie oznámil, že se podařilo zabránit atentátu v centru Antverp.

Známý opilec

Starosta odmítl odpovědět na otázky přítomných novinářů, aby nedal prostor „spekulacím“. Potvrdil ale, že vydal příkaz k posílení přítomnosti bezpečnostních sil – policistů i vojáků – v ulicích města. Belgický deník Le Soir informoval, že na místo činu byli povolaní i specialisti na pyrotechniku.

De Wever zároveň ocenil práci policie a poděkoval jí za pohotovost a profesionalitu. Belgický premiér Charles Michel vyzval obyvatele země ve svém oficiálním prohlášení k incidentu z Antverp k obezřetnosti. Francouzské úřady mezitím potvrdily, že do incidentu byl zapleten muž s dlouhodobým pobytem ve Francii.

Později vydaly prohlášení, že se pravděpodobně jednalo o jim známého opilce, který se pouze snažil ujet policejní kontrole. Jeho cílem tedy nebylo najíždět do lidí, byť vzhledem ke zbraním nalezeným v jeho autě a faktu, že byl maskovaný, se mohl na útok připravovat, napsal britský deník Daily Express.

autor: thk
Spustit audio