Merkelová: Evropa se už nemůže spoléhat na USA ani Británii

29. květen 2017

Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila po svém návratu ze summitu skupiny G7 ještě větší zklamání než na Sicílii. Evropa se podle ní už nemůže spolehnout ani na Spojené státy, ani na Británii a musí „vzít svůj osud do vlastních rukou“, cituje kancléřku francouzský server France24.

Západní alianci podle ní rozděluje brexit i Donald Trump ve funkci amerického prezidenta. „Doby, kdy jsme mohli být zcela závislí na druhých, končí,“ řekla Merkelová s tím, že to v posledních dnech jasně pocítila.

Zdůraznila, že Německo i celá Evropa se budou snažit mít s Amerikou dobré vztahy, ale musí „bojovat o svůj vlastní osud“. A obzvláštní důraz je třeba klást na vřelé vztahy Berlína s novým francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, uvedla kancléřka.

Šest proti jednomu

Její mluvčí Steffen Siebert se dnes snažil uvést na pravou míru kancléřčin včerejší výrok o tom, že Evropa musí vzít svůj osud do vlastních rukou. Jak uvádí agentura Reuters, partnery v Londýně a ve Washingtonu ta slova znepokojila, protože to pochopili tak, že Spojené státy v éře prezidenta Trumpa a – Británie po referendu o brexitu – už snad podle kancléřky nejsou spolehliví partneři.

Jak mluvčí Siebert na dnešní pravidelné tiskové konferenci zdůraznil, kancléřka Angela Merkelová je hluboce přesvědčená zastánkyně transatlantické spolupráce. Domnívá se, že mluvit o rozdílných pohledech na některé záležitosti je správné a že transatlantickým vztahům to jen prospěje. Tolik agentura Reuters.

Donald Trump vyjadřuje dlouhodobě kritiku vůči ostatním členům Severoatlantické aliance

Server France24 podotýká, že Merkelová popsala summit na Sicílii, který skončil bez výsledků, jako schůzku „šesti proti jednomu“. Trump to však zřejmě vidí jinak. Po svém návratu napsal na Twitteru: „Právě jsem se vrátil z Evropy. Cesta byla pro Ameriku velký úspěch. Těžká práce, ale velké výsledky!“ Už dříve napsal, že rozhodnutí o pařížské klimatické dohodě oznámí tento týden, připomíná server France24.

autor: gzb
Spustit audio