Moskva provádí v Česku rafinovanou propagandistickou kampaň, říká studie Masarykovy univerzity

21. červen 2016

Zasévání nedůvěry v Evropskou unii a její instituce je hlavním cílem ruské propagandy v České republice, říká studie dvou akademiků Masarykovy univerzity v Brně. Podle nich hraje Moskva v Česku rafinovanou a dlouhodobou hru.

„Když se řekne propaganda, většina lidí si představí plakáty, obrázky nebo videonahrávky, které mají vyvolat určité emoce a pozměnit názory,“ cituje server rozhlasové stanice Rádio Svobodná Evropa – Rádio Svoboda jednoho z autorů studie, Miloše Gregora.

Ale takové manipulativní techniky se podle něj používají málokdy. Ty dnešní jsou mnohem sofistikovanější a jemnější a mají měnit názory teprve postupem času.


Podle studie využívá propaganda uprchlické krize, aby zasela nedůvěru v evropské instituce a bruselské elity. U konfliktu v Sýrii Moskva přiživuje napětí a v případě Ukrajiny ruská propaganda zase bagatelizuje fakta.

Brusel má ze snahy Kremlu formovat názory v celé unii takové obavy, že spustil první operaci proti ruské propagandě už loni v březnu. Evropské představitele, zejména v pobaltských zemích, velmi znepokojuje způsob, jakým Moskva využívá média, aby získala podporu pro svou politiku.

Utváření debaty

Podle Gregora patří v české mediální sféře k prvkům propagandy prokremelských českých internetových stránek adresné útoky, obviňování i naprosté výmysly. Moskva se ani tak nezaměřuje na zpochybňování konkrétních faktů, jako spíš „utváří debatu“ způsobem, který sympatizuje s ruskými cíli.

Gregor zdůrazňuje, že kritika Evropské unie a Spojených států je naprosto v pořádku, pokud se zakládá na faktech. V případě ruské propagandy tomu tak ale není. Spoluautorka studie Petra Vejvodová zase poukazuje na rafinovanost kremelského úsilí, které málokdy podporuje politiku Moskvy otevřeně.


Prezident Vladimir Putin je například zmiňován jen zhruba v jedné třetině zkoumaného materiálu, a figuruje tak až na třetím místě za prezidentem Milošem Zemanem a ministrem financí Andrejem Babišem.

Parlamentní listy

Analyzovanými servery byly česká verze Sputniku, zpravodajské agentury ovládané Kremlem, která působí v několika zemích, pak dva otevřeně proruské servery AC24 a Svět kolem nás a nakonec Parlamentní listy.

Ředitel vydavatelství Parlamentních listů Jan Holoubek odmítl, že by byl server prokremelský. Podle něj má 300 tisíc čtenářů a to, jak řekl, „očividně někoho štve“. Gregor však zdůraznil, že analýza Parlamentních listů odhalila používání stejných manipulativních technik, jaké lze najít na otevřeně prokremelských stránkách, a v některých článcích zahraniční rubriky dokonce ještě manipulativnějších.

Aktivisté v České republice zdůrazňují, že nejlepším způsobem, jak propagandě Kremlu čelit, je na ni upozorňovat, a to zejména mladé lidi. Nevládní organizace Člověk v tísni například nabízí školám audiovizuální studijní program o propagandě. Podle Člověka v tísni je o něj velký zájem, uzavírá Rádio Svobodná Evropa.

autor: gzb
Spustit audio