Mosul šest měsíců po pádu chalífátu: Chystá se rozsáhlá rekonstrukce města

V souvislosti s konferencí o rekonstrukci Iráku, která včera začala v Kuvajtu, otiskuje deník Le Monde reportáž své zpravodajky Hélène Sallonové z Mosulu, který byl již před půl rokem osvobozen z područí takzvaného Islámského státu. Fadl Husajn přehlíží trosky svého domu v jedné ze čtvrtí starého Mosulu. Oblast irácké síly osvobodily v červenci 2017 v těžkých bojích proti bojovníkům samozvaného chalífátu. Z budovy drží už jen stěny jedné vykuchané místnosti. Unavenými pohyby Fadl kámen po kameni odklízí ruiny svého domu a každou chvíli se pustí do řeči s některým ze svých sousedů.

Do ulice se ještě nedostaly čety pověřené odklízením sutin, které jsou zároveň prošpikované nastraženými výbušninami. Stále se v nich také nacházejí ostatky rozkládajících se těl zabitých džihádistů. Některá těla už dobrovolníci odstranili, nikdo si ale netroufne manipulovat s podezřelým kanystrem, který zůstal pohozený v rezavějícím autě u zdi.

U vjezdu do čtvrti stojí desítky lidí ve frontách na potravinové balíčky, které rozdává organizace Unicef. Od chvíle, kdy byly zpřístupněny ulice a uličky se do oblasti vrátilo 60 nebo 70 rodin. Některé našly své domy netknuté. Jiné žijí ve vykuchaných domech zalátaných plátnem a plachtovinou.

Rezignace a nezájem

Nehledě na znečištěný vzduch a na chybějící školu se třiatřicetiletý Káram musel vrátit i se svými sedmi dětmi. „Stejně nikdy nechodily do školy,“ říká rezignovaně reportérce Le Mondu.

Tito lidé už nemají na to, aby někde jinde platili nájem, protože jsou bez jakýchkoliv příjmů. Ale nic na světě je nedonutí, aby šli do uprchlického tábora. Už sedm měsíců tu mezi lidmi panuje pocit, že nikoho nezajímají, že je vláda nechala napospas osudu. A přece – dvě stě metrů odsud městský buldozer vyklízí ulici.

„Čistíme přednostně ulice těch, kdo nás o to přijdou požádat,“ ospravedlňuje se Fárez Abed, který tu má úklid na starosti. „Pracujeme už šest měsíců od rána do večera a ještě jsme nedostali plat. Máme tři buldozery, ale jenom třicet zaměstnanců. Kdybychom měli víc prostředků, šlo by to rychleji!,“ stěžuje si muž.

Nelidský úkol

Úkol je to nelidský. Čím více se člověk noří do uliček starého města, tím více mu připadá jako měsíční krajina. Děsivé boje zničily 90 % historického centra Mosulu. Některé čtvrtě byly při náletech kompletně srovnány se zemí. Vojenským ženistům a soukromým firmám pracujícím pod hlavičkou OSN zbývá zneškodnit ještě stovky zbraní a výbušných pastí. Z 200 tisíc obyvatel starého města se mnozí ještě dlouho nebudou moci vrátit.

Šikmý minaret mosulské mešity an-Núrí byl symbolem celého města. Právě zde vůdce Islámského státu abú Bakr Bagdádí v roce 2014 vyhlásil chalífát. Teď ji jeho bojovníci vyhodili do vzduchu

Dva z pěti mostů přes Tigris byly zprovozněny s pomocí dočasných konstrukcí. Obnova starého mostu by měla usnadnit přístup do východní části města, kterou obyvatelé té západní sarkasticky nazývají „mosulská Paříž“. V těchto z větší části zachovaných čtvrtích se usadili ti, kdo si mohou dovolit platit hotově. Od osvobození v lednu 2017 posedávají v restauracích a kavárnách a chodí po obchodech, které otevřeli městští podnikatelé, z nichž mnozí se vrátili z exilu.

Rekonstrukce 20 000 staveb

Na konferenci o rekonstrukci Iráku, která v těchto dnech probíhá v Kuvajtu, za zájmy Mosulu bojuje Muzáhim Al-Chaját, koordinátor rekonstrukce města.

„Naší prioritou je dokončit do konce roku stabilizační výstavbu. Chceme zrekonstruovat 20 tisíc zničených domů, postavit jednu nebo dvě nemocnice, protože dnes máme jen 900 lůžek oproti téměř čtyřem tisícům před válkou, a 65 škol. A hlavně se chceme soustředit na staré město. Potřebujeme na to jeden a půl miliardy dolarů,“ vysvětlil Al-Chaját reportérce Hélène Sallonové z deníku Le Monde.

autor: Jan Machonin
Spustit audio