Motivy střelce z kostela v Texasu nebyly rasové, ani náboženské

7. listopad 2017

Motivy útoku v kostele v Sutherland Springs poblíž města San Antonio v Texasu nebyly rasové ani náboženské. Souvisely zřejmě se situací ve střelcově rodině. Píše to deník Washington Post s odvoláním na vyšetřovatele. Do kostela chodila pachatelova tchyně, které předtím vyhrožoval v dopisech. V době útoku žena ani její manžel v kostele nebyli. Zemřelo 26 lidí, 20 dalších bylo zraněno. Mezi mrtvými je i 8 členů jedné rodiny ze tří generací. Nejmladší obětí byla holčička, které byl rok a půl. Z 20 zraněných je polovina v kritickém stavu. Útočníkem byl 26letý Devin Kelly, bývalý příslušník letectva. Poté, co byl postřelen mužem ze sousedství kostela, ujel v autě a na útěku spáchal sebevraždu. Před tím ještě stihl zavolat otci, zjistil Washington Post.

Deník uvádí, že během uplynulých čtyř let si muž pořídil čtyři zbraně, tři se našly v neděli. Teď vyšetřovatelé zjišťují, jak arzenál mladík získal. Kelley byl dříve odsouzen na rok vojenského vězení za napadení své ženy a dítěte. Kvůli špatnému chování byl v roce 2014 z armády propuštěn. Muž následně neúspěšně zažádal o povolení ke skrytému nošení zbraně. Disponoval jen průkazem neozbrojeného člena soukromé bezpečnostní služby.

Profesor trestního práva na univerzitě v Texasu Peter Blair v rámci studie FBI zkoumal 160 případů podobných střelců. Podle něj jde o lidi, kteří se domnívají, že jim bylo ublíženo. Jejich vztek postupně roste, až naplánují útok, kterým na sebe chtějí upozornit. Washington Post poukazuje na to, že jeden z deseti takových incidentů se týká žen, do kterých střelec je nebo byl zamilovaný a většinou se odehrává na místech, odkud se nedá snadno utéct nebo se bránit.

Pracovní neúspěch

List popisuje, že útočník z Texasu Kelley také dvakrát neuspěl v pracovním životě, jako zaměstnanec v obchodě s potravinami a jako noční hlídač v aquaparku. Ve druhém případě byl propuštěn v červenci, tedy uprostřed sezóny.

Při střelbě v kostele teď zranil nebo zabil skoro každého, kdo tam byl, z toho nejméně 12 dětí. Podle místního šerifa v době útoku v budově nikdo neměl zbraň, nikoho z místních nenapadlo, že by se něco podobného mohlo stát. Kelley měl na sobě černé oblečení a černou masku s lebkou. Mezi obětmi byla i Anabelle, čtrnáctiletá dcera místního pastora, který v neděli v kostele chyběl, zjistil Washington Post. Duchovní, který ho zastupoval, zemřel, právě když se chystal kázat. Patří ke zmíněným osmi obětem z jedné rodiny.

List Wall Street Journa píše, že baptistický kostel, kde k masakru došlo, byl nejen duchovním, ale i společenským centrem města. Minulý týden na Haloween místní věřící uspořádali podzimní festival spojený s jízdou v otevřených vozech a se společenskými hrami. Mitch Kolenovsky z ústředí baptistické církve v Texasu, který do kostela jezdil, listu řekl, že útok se týkal prakticky všech, kdo do farnosti pravidelně chodili. Popisuje, že věřící spolu měli hezké vztahy a vzájemně si pomáhali, starší návštěvníky bohoslužeb třeba doprovázeli až domů.

Boží plán

Pastor Frank Pomeroy je předminulou neděli vyzýval, aby důvěřovali božímu plánu a nesnažili se svůj život přehnaně řídit. S odkazem na jízdu na kole radil, že „nepotřebujeme pomocná kolečka, potřebujeme Krista“, a jako nadšenec do motorek si tehdy před oltář postavil motocykl. Vysvětloval, jak ten den učil dceru, že je dobré se více položit do zatáček, i když se cítí méně bezpečně. Při střelbě teď ztratil ji i dvacet dalších členů kongregace. S manželkou se zatím kvůli prožitému traumatu nedokázali do městečka vrátit, popisuje Wall Street Journal.

V deníku Huffington Post se dočteme, že ministr spravedlnosti státu Texas Ken Paxton uvedl, že věřící by měli kvůli sebeobraně s sebou nosit do kostela zbraně. V rozhovoru pro televizi Fox News vyslovil obavu, že se podobné incidenty mohou opakovat. Poukázal při tom na tezi americké Národní střelecké asociace, že jediné, co zastaví zločince se zbraní, je kladný hrdina, který se mu postaví také se zbraní v ruce.

Televizní moderátor mu v rozhovoru oponoval s tím, že kostel a zbraně nejdou moc dohromady. Podle Paxtona ale je potřeba nedat střelci příležitost k zabití velkého počtu lidí. Vyslovil se pro větší počet členů ozbrojené ochranky v kostelích anebo pro vlastnictví zbraní u některých věřících. V Texasu přitom v září začal platit zákon, který místním církvím dovoluje najmout si bezpečnostní agenturu anebo policisty, kteří jsou právě mimo službu, podotýká Huffington Post.

autor: mam
Spustit audio