Mykola Zločevskij je na útěku v botách z krokodýlí kůže

Bývalý ukrajinský ministr životního prostředí Mykola Zločevskij je na útěku před ukrajinskými úřady. Jak uvádí Svobodná Evropa, utíká přitom v botách své vlastní značky, což jsou hypermoderní, exotické kožené boty.

Už v dobách, kdy působil v kabinetu bývalého prezidenta Viktora Janukovyče, si vysloužil pověst mimořádně marnivého muže.

V srpnu se dostal na seznam hledaných osob pro celou řadu údajných ekonomických přečinů. Týž měsíc byl v Kyjevě otevřen butik s nejluxusnější obuví a oblečením. Při hledání majitele vedly stopy právě k Zločevskému.

Korespondent Svobodné Evropy v Kyjevě Serhij Andruško butik jménem Zlocci navštívil. Mimochodem, nachází se v nejdražší čtvrti ve městě.

Samotný obchod vyzařuje luxus od země až ke stropu. Křišťálové lustry, jakož i mramorové obchodní pulty, hned upoutají pozornost. Podobně mosazné stojany ve tvaru lví tlapy. Na prodej jsou exotické kožené boty a doplňky, které stojí tisíce dolarů.

Webová stránka butiku uvádí, že produkty jsou vyráběny špičkovými výrobci a jsou dováženy přímo ze Španělska. Butik nabízí kožené výrobky z aligátora, pštrosa, úhoře nebo z ještěrů.

Čtěte také

Korespondentovi Svobodné Evropy nabídla skvěle vyškolená prodavačka desetiprocentní slevu za sadu krokodýlích bot a opasku v ceně 2800 dolarů. I při takové slevě by musel běžný obyvatel Kyjeva vydělávat na boty a opasek 9 měsíců.

Butik Zlocci uvádí na internetu jako výrobce rodinnou firmu ve východní provincii Španělska Albacete. Na internetu se ale víc informací o firmě a jejím spojení s uvedenou provincií nedočtete. Podle místní databáze firem by měla mít firma 30 továren.

Situace je ještě pochybnější když se začnete zajímat o pozadí butiku Zlocci. Zdá se, že název by měl připomínat drahou zahraniční značku, třeba italskou. Ale Zlocci připomíná i jméno Zločevskij. Na Ukrajině je běžné, že majitelé firem nebo samotné obchodní značky jim dávají jméno podobné svému příjmení.

Noční Kyjev

Jméno Zlocci samozřejmě připomíná také ukrajinské slovo „zločin“. Oficiálním majitelem butiku je ale Valerij Tkač, soukromý podnikatel. Při registraci uvedl adresu bytu na okraji ukrajinské metropole, kde jsou jen zchátralé domy.

Čtěte také

Zločevskij je multimilionář, který získal ve funkci ministra životního prostředí v letech 2010-2012 přístup k mnohým lukrativním obchodům s plynem a ropou na Ukrajině. Zároveň je majitelem dvou honosných paláců mimo Kyjev.

Protikorupční agitátoři už dříve žádali vyšetřit, jak se exministr k takovému majetku dostal. Vyšetřování, pokud nějaké vůbec proběhlo, však žádné výsledky nepřineslo. Následně však nové ukrajinské úřady obvinily Zločevského ze zneužívání pravomocí v úřadu a ilegálního obohacování se během působení ve vládě Viktora Janukovyče. Hrozí mu konfiskace majetku a vězení.

Velkým fanouškem luxusního butiku je Zločevského dcera Karina Zločevská. Na Facebooku se skrz její profil objevuje mnoho fotografií barevných bot, které butik nabízí. Svobodná Evropa ji požádala o vyjádření, žádné odpovědi se však nedočkala. Jen fotografie z Facebooku pak zmizely.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Anna Budajová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.