Na populární seznamce Tinder se objevil nosorožec české zoo. Nehledá partnerku, ale peníze

Posledního samce nosorožce tuponosého severního si můžete najít na Tinderu, kde si nehledá partnerku, ale peníze na vědecký výzkum nosorožčí plodnosti, píše magazín Vice.

Na seznamovací aplikaci Tinder najdete od úterý profil Sudana, posledního samce nosorožce tuponosého severního na světě. Tinder totiž uzavřel partnerství se soukromou rezervací Ol Pejeta. Území o rozloze 360 kilometrů čtverečních se nachází v keňském regionu Laikipia a Sudana tam spolu se dvěma posledními samicemi jeho druhu, Najin a Fatu, hlídá ozbrojená stráž.

Najin, narozená v roce 1989, je Sudanův potomek stejně jako samice Fatu, kterou porodila Najin. Právě tato omezená genetická výbava, spolu s neplodností samic ve vyšším věku a faktem, že 44 let starý Sudan má málo spermií přiměly ochranáře, aby se tento kriticky ohrožený poddruh pokusili zachránit před úplným vyhynutím pomocí širší seznamovací sítě.

Přirozeně už to nepůjde...


Nosorožci ze Dvora Králové
Poslední tři nosorožci tuponosí severní za své přežití vděčí aktivitám ZOO Dvůr Králové, do níž byla v roce 1975 přivezena šestice zvířat odchycená v jižním Súdánu, mezi nimi i samec Sudan.
Ten byl v roce 2009 spolu se dvěma samicemi převezen do keňské rezervace Ol Pejeta, což mělo nosorožcům zajistit co nejlepší podmínky pro rozmnožování. K zabřeznutí však nedošlo.


Ve volné přírodě už severní bílí nosorožci zřejmě vyhynuli, poslední stopy jejich přítomnosti byly průkazně zaznamenány ve střední Africe v roce 2007. Za jejich vyhubením pytláky stojí poptávka po rohovině jako léčebném prostředku a kulturním artefaktu v některých zemích východní Asie a Arabského poloostrova.

Během posledních čtyřiceti let pytláci tento druh nosorožců ve volné přírodě téměř vyhubili. Jejich rohy se na trzích asijských léčebných prostředků mimořádně cení a poptávka omezila jejich světovou populaci už jen na Sudana, jeho dceru a vnučku. Sudan, kterého odchytli ve věku tří let, je posledním nosorožcem tuponosým severním, narozeným ve volné přírodě.

Nosorožci tuponosí severní se naštěstí mohou křížit s nosorožci tuponosými jižními, kteří jsou nejhojnějším poddruhem nosorožce na Zemi. Ve volné přírodě jich stále žije kolem dvaceti tisíc. Z nich je zhruba 17 tisíc samic, které by mohly odnosit Sudanova potomka a zachránit tak celý druh.

Sudan se ale na Tinderu neobjevil proto, aby se s těmito samicemi seznámil. Účelem nosorožcova profilu je informovat a také získat od dárců peněžní prostředky, které by umožnily výzkum technologií asistované reprodukce, jako je oplodnění ve zkumavce.

Tak by se mohlo narodit hned několik roztomilých nosorožčích mláďat, aniž by se jejich matky se Sudanem vůbec kdy setkaly. Cílem kampaně je vybrat devět milionů dolarů, píše server Vice.

„Rád žeru trávu a válím se v bahně“

Vědci dosud umělé oplodnění nosorožce neprováděli. „Je to poslední možnost, jak zachránit druh v okamžiku, kdy všechny ostatní pokusy zklamaly,“ řekl Richard Vigne, ředitel rezervace Ol Pejeta

Nosorožec tuponosý jižní (Ceratotherium simum simum)

Ve svém prohlášení Vigne také uvedl: „Naším konečným cílem bude vrátit životaschopnou populaci nosorožců tuponosých severních do přírody, kde je jejich místo.“

Sudanův profil na Tinderu, ze kterého vede odkaz na výzvu k darování finančních prostředků, je dostupný ve 190 zemích světa ve více než 40 jazycích. „Nechci na to jít moc zhurta,“ čteme v jeho profilu, „ale osud mého druhu závisí na mně.“

To je dobrý začátek seznámení. Když pak pokračujete a přečtete si „rád žeru trávu a válím se v bahně“ a „vážím dvě a čtvrt tuny, pokud to hraje roli,“ začne se vám Sudan zdát prostě neodolatelný. Rozhodně to je lepší než začít informací „mám dceru se svou dcerou,“ uzavírá magazín Vice.

autor: mit
Spustit audio