Napětí mezi Íránem a Saúdskou Arábií může Spojené státy zavléct do další války

17. listopad 2017

Nad situací na Blízkém východě se v americkém deníku New York Post zamýšlí Ralph Peters, analytik americké televizní stanice Fox News. Zatímco se pozornost Washingtonu a celého světa upírá k Severní Koreji, situace v regionu podle něj hrozí výbuchem. A pokud do případného konfliktu v jihozápadní Asii budou vtažené Spojené státy, počet obětí a náklady na vedení konfliktu budou nezměrné. Oproti nim bude válka v Iráku vypadat jako procházka růžovou zahradou, varuje autor komentáře.

Jako jeden ze zdrojů nestability uvádí situaci v Jemenu, ve kterém plane občanská válka. V jejím důsledku se v celé zemi šíří cholera jako moderní obdoba středověké morové epidemie. Jednotlivé frakce v zemi vedou krvelačný konflikt a živnou půdu v Jemenu nacházejí také islamističtí fanatici.

Vše navíc zhoršuje vliv zahraničních mocností. Irán podporuje hútijské povstalce. Saúdská Arábie se na vliv Teheránu rozhodla odpovědět vlastním vojenským angažmá, které začalo před dvěma a půl lety, a postavila se po bok vládních sil. V současnosti se ale situace blíží patu, protože žádná strana konfliktu není blízko k vítězství.

Výsledkem je pouze umírající a strádající obyvatelstvo, zničená země. Saúdské jednotky totiž při uplatňování embarga nebrání jenom mezinárodnímu obchodu, ale zkomplikovaly také dodávky nezbytných zásob, které by mohly pomoci jemenskému obyvatelstvu nacházejícímu se na pokraji hladomoru.

Napraví Trump Obamovy chyby?

Nemocnice, Jemen

New York Post poznamenává, že Jemen umírá, zatímco většina Američanů by měla problém najít zemi na mapě. Jemenská krize ale může velmi snadno naopak nalézt Spojené státy. Podle komentátora to vyplývá ze stále vyhrocenějších vztahů v oblasti. Irán i libanonský Hizballáh získali sebevědomí v důsledku svého angažmá v bojích v Iráku a Sýrii.

Především Teherán je připravený utkat se se Saúdskou Arábií v poli. Saúdové jsou společně s Izraelem klíčovými spojenci Washingtonu v regionu.

Tak mohou být Spojené státy zatažené do války, ve které by na jedné straně stály zkušené iránské jednotky a spojenci Teheránu, na straně druhé nepříliš výkonná saúdská armáda. Rijád prý nejen nedokázal efektivně využít rozsáhlé finanční zdroje, které má k dispozici k modernizaci vojska, ale navíc nevyniká v umění získávat další spojence.

Příčiny takto nastíněné situace vidí Peters především v údajně chabém výkonu administrativy exprezidenta Baracka Obamy, kterou označuje za měkkou a zbabělou. Svým překotným stažením z Iráku prý Obama umožnil Teheránu získat větší moc.

A teď se tedy může stát, že kvůli neschopnosti Saúdské Arábie čelit Teheránu bude muset přijít na scénu stávající americký prezident Donald Trump, aby Írán zatlačil zpět. Američané se tak mohou ocitnout ve válce, ve které i vítězové budou poraženými, uzavírá analytik Ralph Peters komentář v listu New York Post.

autor: thk
Spustit audio