Nástupcem německého prezidenta Gaucka bude bývalý ministr zahraničí Steinmeier

Spolkové shromáždění v neděli zvolilo novým prezidentem bývalého ministra zahraničí Franka-Waltera Steinmeiera. Osmnáctého března nahradí ve funkci Joachima Gaucka, který se rozhodl neusilovat o druhý mandát s odůvodněním, že je mu už 77 let.

Steinmeier se pohybuje ve vysoké politice skoro dvacet roků a pošilhával i po kancléřství, ale porazila ho Angela Merkelová, přibližuje novou hlavu státu server německé stanice Deutsche Welle.

Sociální demokrat Steinmeier byl společným kandidátem vládních partnerů CDU, CSU a SPD. Těší se však i podpoře veřejnosti a mezinárodnímu respektu díky svým diplomatickým zkušenostem a úspěchům, kterých dosahoval i v krizových situacích.

Ministr usmiřovatel

Tento syn tesaře ze Severního Porýní-Vestfálska exceloval ve funkci ministra zahraničí především v usmiřování. Na Ukrajině si vysloužil úctu neúnavnou kyvadlovou diplomacií mezi Kyjevem a Moskvou. Výsledkem jeho pečlivé volby slov bylo zmírnění napětí. Jeho diplomatická rétorika upoutala média i po zvolení Donalda Trumpa prezidentem, které označil za „konec starého světového pořádku“.

Steinmeier vstoupil do vysoké politiky v roce 1993, kdy se stal vedoucím kanceláře Gerharda Schrödera, tehdy ještě premiéra Dolního Saska a pozdějšího německého kancléře. Po vítězství sociálních demokratů ve volbách v roce 1998 zastával funkci státního tajemníka a později šéfa kancléřova úřadu. Ministrem zahraničí byl poprvé od roku 2005 a pak i vicekancléřem.

Spolu s Hansem-Dietrichem Genscherem je považován za jednoho z nejlepších německých diplomatů posledních desetiletí. Je mu 61 let, jeho žena je soudkyně a mají spolu dospělou dceru. V roce 2010 upoutal pozornost veřejnosti dočasným přerušením politické kariéry – udělal si pauzu, aby mohl vážně nemocné manželce darovat ledvinu, píše server Deutsche Welle.

autor: gzb
Spustit audio