Nedivte se, že je kolem vás tolik úspěšnějších lidí. Je to totiž pravda

Statistici předložili matematický a poněkud pochmurný důkaz toho, že nám lidé v okolí jeví většinou jako úspěšnější než my sami. „Není to způsobeno naším komplexem méněcennosti či nenaplněnými ambicemi.

Ona je to skutečně pravda, že okolo nás se nachází daleko více lidí, kteří jsou na tom lépe,“ řekli listu Independent Young-Ho Eom z univerzity v Toulouse a Hang-Hyun Jo z Aaltovy univerzity ve Finsku.

Objev francouzských a finských týmů vychází z takzvaného „paradoxu rozšířeného přátelství“. Jde o to, že většina lidí má jen malý počet přátel, ale v poslední době přibývá těch, kteří mají sociální okruh známých atypicky velký. A právě v této druhé kategorii dochází k významnému zkreslení hodnotících soudů. Člověk má náhle pocit, že po světě běhá nějak moc lidí, s nimiž by rád měnil. Skončí dokonce tím, že závidí svým facebookovým přátelům množství jejich přátel a tak dále.

Současně však roste okruh lidí, kteří znají jej, a on je vystaven daleko většímu množství „hodnotitelů“, než tomu bývalo v tradiční společnosti. Není divu, že uživatelé sociálních sítí jsou podle statistiků subjektivně daleké méně šťastní než lidé, kteří komunikují osobně a pouze s přehlednou skupinou přátel.

Vědci prý vyzkoušeli svou teorii sami na sobě. Začali se posuzovat vzájemně podle počtu odborných publikací a vědeckých citací, a zjistili, že si každý na půdorysu širší akademické skupiny připadají jako méně úspěšný než ten druhý. „Pohled lidí na sebe sama se odvíjí od postavení přátel a kolegů. Jakmile začneme ve velké skupině hodnotit svou popularitu, příjem, pověst a štěstí, paradox rozšířeného přátelství začne působit proti nám a zkreslí nám realitu,“ píší Eom a Jo.

„Jediné doporučení zní – nesrovnávat se s velkým okruhem lidí. Až vám příště kamarád pošle fotku své nové přítelkyně, nového auta nebo záběry z promoce, neberte si to nijak osobně. Jde o obyčejný statistický paradox. Z hlediska velkých čísel je to jinde skutečně lepší, otázkou je, zda nám toto poznání spíše neškodí,“ konstatovali závěrem vědci.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio