Někdejší američtí zpravodajci: Trump není způsobilý k funkci prezidenta

14. září 2016

Výrok republikánského prezidentského kandidáta Donalda Trumpa, že Vladimir Putin je lepší prezident než Barack Obama, vzbudil ve Spojených státech bouři nevole.

Přiměl dokonce dva bývalé vysoce postavené zpravodajce, aby Trumpovi napsali otevřený dopis, který zveřejnili v listu Washington Post. Michael Morell stál v letech 2010–2013 v čele CIA a Mike Vickers byl až do loňského roku náměstkem ministra obrany pro zpravodajskou činnost. Oba pracovali pro pro administrativy demokratů i republikánů. V dopise zdůrazňují, že pokud Trump obdivuje Vladimira Putina a zastává se ho, nemůže „věrohodně zastávat funkci vrchního velitele americké armády“. Putin se opakovaně projevuje jako protivník Spojených států a dlouhodobě prosazuje politiku, která narušuje zájmy Ameriky i jejích spojenců. Systematicky předělal mladý demokratický stát na autoritářský. „Putin je tím posledním zahraničním politikem, kterého byste měl chválit,“ kárají Trumpa Morell a Vickers.

Nepodporujte člověka, který jako první od druhé světové země anektoval cizí území

Putin se vměšuje do vnitřních záležitostí řady okolních zemí informačními operacemi, manipulováním voleb i přímou podporou a dodává zbraně povstaleckým skupinám, pokračují bývalí zpravodajci. Především ale v posledních deseti letech vtrhl do dvou sousedních států – do Gruzie a na Ukrajinu – a anektoval Krym, což byl první zábor cizího území od druhé světové války. Putin chce zabránit zemím bývalého Sovětského svazu, aby svou budoucnost spojily s Evropou a Západem. Opravdu něco takového podporujete? ptají se Trumpa bezpečnostní představitelé.

Řekněte Putinovi, ať se nejdříve chová slušně

„V Rusku Putin vězní a likviduje své politické odpůrce, včetně novinářů. Zneutralizoval ruská média a plně ovládá zprávy, které Rusové dostávají. Oné popularitě, kterou tak obdivujete, se těší jen proto, že pouze on určuje, co se o něm a jeho vládě ruský lid dozví. Opravdu podporujete Putinovo porušování ruských zákonů a pošlapávání lidských práv, která chrání ruská ústava?“ Jedna z nejzajímavějších otázek podle Morella a Vickerse zní, kdo Putinovou politikou tratí nejvíc. Na Ukrajině samozřejmě trpí tamější lid, ale porážku utrpěl i Západ a hlavně Spojené státy, které působily dojmem, že ruskou agresi neumí zastavit. Nejvíc ale ztrácejí občané Ruska, protože Putin zmařil veškeré naděje na začlenění ruské ekonomiky do té západní.

„Ve veřejné debatě jste prohlásil, že dokud bude Putin hezky mluvit o vás, budete i Vy mluvit hezky o něm,“ oslovují Donalda Trumpa Morell a Vickers a pokračují: „To ale není kritérium, podle něhož by měl prezidentský kandidát či prezident přijímat politická rozhodnutí. Vaše jediná otázka by měla znít: ,Co je v nejlepším zájmu Spojených států?‘ Vaše úkoly by měly být následující – požadovat, aby se Putin přestal v zahraničí chovat agresivně. Požadovat, aby se doma přestal chovat jako diktátor. Řekněte mu, že dostojíte americkým závazkům v NATO a budete bránit pobaltské státy, bude-li to třeba. Řekněte mu, že s ním chcete spolupracovat na řešení problémů světa – ale že se nejdřív musí chovat slušně. Tak by se zachoval opravdový vrchní velitel americké armády“, zdůrazňují bývalý ředitel CIA Michael Morell a někdejší náměstek amerického ministra obrany pro zpravodajskou činnost Mike Vickers v otevřeném dopise Donaldu Trumpovi, který otiskl deník Washington Post.

autor: gzb
Spustit audio