Některé rostlinné oleje nejsou vhodné na vaření, jak se doposud tvrdilo

27. listopad 2015

Smažení na rostlinném oleji je nejen nezdravé, jak se říká, ale je dokonce zdraví škodlivé. Tuto zprávu přinesl britský Telegraph, který cituje zjištění britských vědců. Výsledky jejich pokusů jsou v rozporu s tvrzením některých lékařů, že oleje bohaté na polynenasycené tuky, jako je kukuřičný nebo slunečnicový olej, jsou zdravější než tuky živočišné.

Ve skutečnosti se při vaření z těchto rostlinných olejů uvolňují toxické chemické látky zvané aldehydy, které mohou vyvolat rakovinu, srdeční problémy a demenci. Britští vědci proto nyní doporučují, aby lidé smažili na olivovém či kokosovém oleji, nebo na másle a dokonce i na sádle.

Podle profesora bioanalytické chemie a chemické patologie z De Montfortovy univerzity v Leicesteru Martina Grootvelda například filé s hranolky smažené na rostlinném oleji vykázalo 200x vyšší obsah toxických aldehydů, než představuje bezpečný denní limit stanovený Světovou zdravotnickou organizací. Stejné jídlo připravené na olivovém oleji, másle a sádle obsahovalo těchto nebezpečných aldehydů mnohem méně.

Grootveldovy závěry podporuje i další studie emeritního profesora neurovědy Johna Steina z Oxfordské univerzity. Podle něj „kukuřičný a slunečnicový olej proměňuje lidský mozek závažným způsobem, který lze přirovnat ke klimatickým změnám“.

Čtěte také

Rostlinné oleje jsou bohaté na mastné kyseliny omega-6 a nahrazují v mozku obsah důležitých mastných kyselin omega-3. Podle Steina je nedostatek kyselin omega-3 významným faktorem, který přispívá ke vzniku duševních chorob i dalších problémů, jako dyslexie. Profesor Stein v rozhovoru pro Telegraph uvedl, že on sám už slunečnicový a kukuřičný olej „vykázal z kuchyně“ a smaží na olivovém oleji a másle.

Logo

Profesor Grootveld upozornil, že jeho tým dospěl už loni k jednoznačnému poznatku, že při vaření je třeba se olejům bohatým na polynenasycené mastné kyseliny co nejvíce vyhýbat. Při pokusech dopadl nejlépe olej kokosový.

Dokonce i z másla se uvolňuje třikrát méně škodlivých aldehydů než z kukuřičného a slunečnicového oleje. Ty mohou navíc zvyšovat riziko deformace plodu v těhotenství, vzniku zánětů a vředů a vysokého krevního tlaku.

Státní zdravotnické úřady a potravinářský průmysl však těmto poznatkům nevěnovaly pozornost. Nejvyšší úřad v Británii, Národní zdravotnická služba, stále nabádá, aby lidé nesmažili na másle a sádle, ale na kukuřičném, slunečnicovém nebo řepkovém oleji. Podle profesora Grootvelda je však máslo a sádlo pro náš organismus zdravé, uzavírá Telegraph.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: gzb
Spustit audio