Německá kancléřka prosazuje do čela strany „malou Merkelovou“

Včera začalo v německé Sociálnědemokratické straně (SPD) referendum o vytvoření velké koalice s konzervativní unií CDU/CSU. Jeho výsledky budou vyhlášené 4. března. Své hlasy do té doby může odevzdat 463 tisíc straníků SPD. Předchozího referenda o vstupu do vládní koalice, které proběhlo v roce 2013, se zúčastnily čtyři pětiny členů partaje a tři čtvrtiny z nich tehdy velkou koalici podpořily.

Tentokrát to však podle komentátora polského deníku Rzeczpospolita Piotra Jendroszczyka může dopadnout jinak, protože odpor v řadách straníků je prý obrovský. Především proto, že účast SPD ve dvou předchozích velkých koalicích přinesl imagi strany velké ztráty. Důsledkem toho jsou zářijové parlamentní volby, ve kterých strana získala jen něco málo přes 20 % hlasů. Byl to nejhorší výsledek v její historii.

Merkelová zařídila politické fiasko SPD

Pokud bychom měli věřit sociologům, pravicově populistická Alternativa pro Německo (AfD) je dnes již silnější než SPD, která je nejstarší a největší německou politickou stranou. Podle nedávného průzkumu, jehož provedení deník Bild zadal agentuře INSA, má sociální demokracie podporu 15,5 % voličů, kdežto Alternativa pro Německo o půl procenta víc.

Důvod tohoto fiaska je podle Piotra Jendroszczyka všeobecně známý. Kancléřka Angela Merkelová podle něj převzala značnou část postulátů sociální demokracie a posunula svou konzervativní CDU silně směrem ke středu politické scény. Úspěchy její vlády ji tak přišly levněji, kdežto spoluzodpovědnost za neúspěchy spadla na SPD.

Merkelová prosazuje svou nástupkyni

Výsledky započatého vnitrostranického referenda jsou pro vedení sociální demokracie bezpodmínečně závazné. Ale zatímco Merkelová trpělivě čeká na jeho rezultát, začala podle německých médií do vedení strany prosazovat svou možnou nástupkyni. Tou by se v budoucnu mohla stát 56letá dosavadní sárská premiérka Annegret Krampová-Karrenbauerová.

Rok se s rokem sešel a o Martina Schulze dnes skoro nikdo nezavadí

Tato katolička a konzervativní politička stojí už v čele druhé koalice své zemské vlády. Podle Jendroszczyka má velké šance, že bude příští týden zvolená generální tajemnicí CDU. Nachází se ve stejné pozici, z jaké kdysi Angela Merkelová startovala do boje o předsednictví strany. Je však málo pravděpodobné, že by se s jejím raketovým vzestupem na samotný stranický vrchol bez reptání smířila další stranická esa.

Nový začátek s „malou Merkelovou“

Za možného přirozeného nástupce Merkelové je v CDU označován například současný ministr vnitra Thomas de Maizière. A silnou pozici má v partaji již léta také jiná silná žena, Ursula von der Leyenová, která řídila již několik vládních rezortů a dnes je ministryní obrany.

I přesto si časopis Der Speiegel klade otázku, zda „malá Merkelová“ – jak se také přezdívá Krampové-Karrenbauerové – není signálem nového začátku CDU. Tím by mohlo být i to, že Merkelová skončí se svými levicovými experimenty. Je to ostatně její poslední funkční období, tvrdí Piotr Jendroszczyk v deníku Rzeczpospolita.

autor: Jan Machonin
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.