Německo začíná stahovat vojáky z turecké letecké základny

10. červenec 2017

Německá armáda začala se stahováním vojáků a techniky z letecké základny Incirlik. Na ní měli za úkol podporovat mezinárodní koalici bojující proti takzvanému Islámskému státu, píše zpravodajská agentura Reuters s odvoláním na vyjádření tiskového mluvčího německého ministerstva obrany.

Jako první Incirlik opustilo tankovací letadlo, které se přemístilo na novou základnu v Jordánsku. Zde se později zapojí do operací na podporu spojenců bojujících proti samozvaným radikálním islamistům, pokračuje agentura Reuters.

Ze základny odletěl i stroj s personálem a náhradními díly. O záměru přesunout německý vojenský kontingent z Turecka do Jordánska informovala předem německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Poslanci mají zákaz vstupu

Krok Berlína je další z projevů napětí ve vzájemných vztazích obou zemí. Turecká vláda několikrát neumožnila poslancům německého Spolkového sněmu navštívit vojáky sloužící na základně Incirlik. S komentářem, že Berlín nejdřív musí zlepšit svůj vztah k Turecku, pokud mají takové návštěvy probíhat.

Tento postoj se dával do souvislosti s rozhodnutím Bundestagu uznat masové vraždění Arménů během první světové války v tehdejší Osmanské říši za genocidu. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan takové prohlášení považuje za očerňování své země.

Další vzájemný konflikt se týkal referenda o rozšíření pravomocí prezidenta Erdogana. Německé úřady rozhodly, že němečtí politici nesmí vést kampaň mezi Turky žijícími v Německu ve prospěch přijetí ústavních změn posilujících tureckou hlavu státu. Ankara následně připodobnila německé chování k „chování nacistickému“, pokračuje agentura Reuters ve výčtu problémů vztahů mezi Berlínem a Ankarou.

Němečtí vojácí přesouvají náklad na turecké základně Incirlik

Ankara v minulosti také obviňovala jednotlivé německé poslance, že mají úzké vztahy se zakázanou Stranou kurdských pracujících PKK.

Boj pokračuje z Jordánska

Ankaře se také nelíbilo, že Německo udělilo azyl tureckým důstojníkům, kteří jsou obviňovaní z členství v hnutí duchovního Fethullaha Gülena. Muži žijícímu v exilu ve Spojených státech prezident Erdogan připisuje odpovědnost za loňský pokus o převrat.

Německá kancléřka Merkelová v průběhu summitu G20 prohlásila, že její schůzka s tureckým prezidentem Erdoganem odhalila „hluboké rozdíly a neshody“ mezi dvěma spojenci v rámci Severoatlantické aliance.

Do spojeneckých operací proti samozvancům z takzvaného Islámského státu se němečtí vojáci plnohodnotně zapojí po dokončení přesunu. Tedy nejpozději v říjnu, uzavírá článek věnovaný stěhování německých jednotek z Turecka do Jordánska zpravodajská agentura Reuters.

autor: thk
Spustit audio